Reacții în presa internațională după arestarea șefei DIICOT, Alina Bica: „IRONIE, procurorii români anchetează șeful propriei lor direcții antimafie”

Reacții în presa internațională după arestarea șefei DIICOT, Alina Bica: IRONIE, procurorii români anchetează șeful propriei lor direcții antimafie
Publicat: 22/11/2014, 13:24
Actualizat: 22/11/2014, 15:18

„Ironie, procuror pentru combaterea crimei organizate arestat pentru corupție în România”, titrează postul de televiziune Euronews. Alina Bica este șefa direcției guvernamentale care anchetează mafia, crima organizată și terorismul, explică postul de televiziune. Ea este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) din care Bica a făcut parte.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.
Euronews menționează, de asemenea, promisiunea electorală a președintelui ales Klaus Iohannis de combatere a corupției, adăugând că datele arată că 1.007 persoane au fost deja condamnate pentru corupție și infracțiuni conexe în România în acest an, inclusiv 85 de miniștri, parlamentari, primari, judecători și procurori.

„Procurorii români anchetează șeful propriei lor direcții antimafie”, scrie Reuters. Procurorii români au obținut permisiunea de o reține pe șefa propriei lor direcții de combatere a crimei organizate în cazul unei anchete penale, ultima dintr-o serie de cazuri de corupție la nivel înalt din acest stat est-european, anunță agenția.

„Oficial român reținut sub suspiciunea de abuz de putere într-un caz de restituire de terenuri”, titrează și Associated Press, precizând că Alina Bica a fost membra unei comisii care ar fi supraevaluat prețul proprietății și i-a plătit prea mulți bani fostului proprietar în 2011.

AFP anunță la rândul său reținerea șefei DIICOT, conchizând: „România s-a angajat să intensifice lupta împotriva corupției de la intrarea sa în Uniunea Europeană în 2007 și face obiectul unei supravegheri a Bruxelles-ului în acest domeniu”.

Secția pentru procurori a CSM (Consiliului Superior al Magistraturii) a încuviințat, vineri, arestarea preventivă a Alinei Bica, după ce joi seară dăduse undă verde doar pentru reținere și arest la domiciliu în cazul șefei DIICOT (Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism).

Sâmbătă dimineață, Alina Bica a fost arestată de instanța supremă, în dosarul de corupție în care este cercetată pentru abuz în serviciu, după despăgubirea acordată pentru un teren supraevaluat din Capitală de o comisie de la ANRP din care procurorul a făcut parte.

Aceeași măsură preventivă a fost dispusă pentru celelalte trei persoane reținute în acest dosar: Lăcrămioara Alexandru, Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte din comisia care a acordat despăgubirile, și cel care a evaluat terenul, expertul evaluator Emil Nuțiu, toți acuzați de abuz în serviciu.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nu este definitivă și poate fi contestată la aceeași instanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice