REACȚII INTERNAȚIONALE | UE atribuie ”regimului rus” responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi/ Ucraina cere tragerea la răspundere a lui Putin

REACȚII INTERNAȚIONALE | UE atribuie ”regimului rus” responsabilitatea pentru moartea lui Navalnîi/ Ucraina cere tragerea la răspundere a lui Putin
Publicat: 16/02/2024, 14:54
Actualizat: 16/02/2024, 15:28

Uniunea Europeană a atribuit ”regimului rus” întreaga responsabilitate pentru moartea disidentului Aleksei Navalnîi, iar Marea Britanie, Franța și Germania au denunțat un act de reprimare, în timp ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cere tragerea la răspundere a omologului său rus, Vladimir Putin.

”Aleksei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. Uniunea Europeană consideră că regimul rus este unicul responsabil pentru această moarte tragică. Transmit condoleanțe familiei și tuturor celor care luptă pentru democrație în întreaga lume, în cele mai obscure condiții. Luptătorii mor, dar lupta pentru libertate nu se încheie niciodată”, a reacționat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Franța denunță ”sistemul de opresiune” din Rusia

Stéphane Séjourné, ministrul de Externe al Franței, a afirmat că ”Navalnîi a plătit cu viața pentru rezistența pe care a exercitat-o împotriva sistemului de opresiune”.

”Moartea sa în penitenciar ne amintește de realitatea regimului Vladimir Putin”, a acuzat Stéphane Séjourné, potrivit cotidianului Le Figaro.

Olaf Scholz se declară ”întristat” de moartea unui luptător pentru democrație

”Sunt foarte întristat, Navalnîi a plătit cu viața. Sunt întristat că cei care luptă pentru democrație trebuie să se teamă pentru siguranță și pentru viață”, a afirmat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

Rishi Sunak deplânge ”o tragedie imensă” pentru poporul rus

”Este o veste teribilă. În calitatea de avocat înverşunat pentru democraţia rusă, Aleksei Navalnîi a demonstrat curaj incredibil de-a lungul întregii sale vieţi. Gândurile mele sunt la soţia sa şi la poporul rus, pentru care ce s-a întâmplat este o tragedie imensă”, a reacționat premierul Marii Britanii, Rishi Sunak.

Zelenski: ”Putin trebuie să dea socoteală pentru crime”

”Pentru mine, este evident că Aleksei Navalnîi a fost ucis la fel ca alte mii de persoane, torturate până la moarte din cauza unui singur om, Putin, căruia nu îi pasă dacă moare cineva, atât timp cât el își menține poziția. Trebuie să dea socoteală pentru crime”, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Premierul Spaniei se declară ”șocat” de moartea lui Navalnîi

”Sunt șocat de moartea în închisoare a lui Aleksei Navalnîi, închis pe nedrept de regimul Putin pentru că apăra drepturile omului și democrația. Le transmit condoleanțe familiei și prietenilor, tuturor celor care apără valorile democratice și plătesc cele mai mari prețuri”, a afirmat Pedro Sanchez, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.

Serviciul Penitenciarelor din Rusia a anunțat vineri că liderul opoziției, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit în închisoare.

”Pe 16 februarie 2024, în Colonia corecțională nr. 3, condamnatul A. A. Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și și-a pierdut aproape instantaneu cunoștința. Au fost aplicate imediat toate manevrele de resuscitare, fără însă a avea rezultate. Cauzele morții urmează să fie stabilite”, a comunicat Serviciul Federal al Penitenciarelor din Rusia, citat de agenția Interfax.

Aleksei Navalnîi, principalul lider al opoziției din Rusia, era închis în Colonia penitenciară nr. 3, situată în satul Harp, în regiunea Iamalo-Neneț Okrug.

”Președintele Vladimir Putin a fost informat despre moartea disisentului Aleksei Navalnîi”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Comitetul rus pentru investigații a lansat o procedură pentru a stabili circumstanțele producerii decesului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Echipa lui Navalnîi nu poate confirma sau infirma DECESUL acestuia, dar atribuie întreaga responsabilitate Moscovei

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple