REFERENDUM ISTORIC în Irlanda. Primul vot național pentru LEGALIZAREA căsătoriilor gay. UPDATE: Rezultate oficiale finale

Redactor:
Alina Matis
Irlandezii, un popor cu reputația de a fi unul dintre cele mai conservatoare din Europa, au votat pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, în cadrul referendumului care a avut loc vineri. Deși rezultatele finale vor fi anunțate în această seară, până și tabăra celor care au făcut campanie împotriva căsătoriilor gay și-a recunoscut înfrângerea. Aceasta înseamnă că Irlanda va deveni prima țară din lume care legalizează căsătoriile de acest fel printr-un vot național. Un alt rezultat fără precedent este prezența uriașă la vot, de circa 60%, o rată de participare nemaiîntâlnită în istoria acestei națiuni.

Rezultatele parțiale de la referendumul din Irlanda pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex preconizează o victorie detașată a celor care susțin aceste căsătorii, conform presei britanice. În unele circumscripții, și 75% dintre alegători s-au pronunțat pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale. Mai mult, prezența a fost cea mai mare din istoria scrutinelor acestei țări, respectiv de 60%, conform BBC.

UPDATE 21:00 Iată rezultatele oficiale finale: 62,1% pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, 37,9% împotrivă. Prezența a fost de 60,5%.

Mulți irlandezi s-au întors acasă din toate colțurile lumii pentru a putea participa la acest vot istoric, scrie New York Times.

Dacă rezultatele finale, ce vor fi anunțate în această seară, confirmă pronosticurile, Irlanda va deveni prima țară din lume care aprobă căsătoriile gay în urma unui vot popular.

Rezultatul favorabil dat legalizării acestor uniuni este cu atât mai important cu cât Irlanda este considerată a fi una dintre cele mai conservatoare țări din Europa, care a avut pedepse penale pentru relațiile homosexuale până la începutul anilor ’90.

În prezent, există circa 20 de țări în care căsătoriile între persoane de același sex sunt legale, mai informează New York Times. Iată care sunt ele și când au legalizat căsătoriile gay: Olanda (2001), Belgia (2003), Canada (2005), Spania (2005), Africa de Sud (2006), Norvegia (2009), Suedia (2009), Argentina (2010), Islanda (2010), Portugalia (2010), Danemarca (2012), Brazilia (2013), Anglia (2013), Țara Galilor (2013), Noua Zeelandă (2013), Uruguay (2013), Luxemburg (2014), Scoția (2014), Finlanda (intră în vigoare în 2017).

În ciuda dezbaterii la nivel european pe acest subiect, care s-a concretizat și cu o recomandare din partea Parlamentului UE pentru legalizarea căsătoriilor homosexuale în țările membre, România bate pasul pe loc. Senatul a respins recent și cel de-al doilea proiect de lege privind parteneriatul civil între persoane, indiferent de orientarea lor sexuală. Proiectul a fost respins ulterior în unanimitate și de deputații juriști. gândul a detaliat acest subiect AICI și AICI

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Carmen de la Sălciua, prima imagine alături de noul iubit! Iubirea pluește în aer /...
Inchide