Rețeaua de hoți de la Luvru și din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrată

Rețeaua de hoți de la Luvru și din jurul Turnului Eiffel din Paris a fost dezmembrată
Publicat: 18/09/2013, 12:59
Actualizat: 18/09/2013, 14:00

Circa 12 persoane implicate într-o serie de furturi comise în principal la Muzeul Luvru, în jurul Turnului Eiffel și în alte câteva obiective turistice din Paris au fost arestate marți, după o anchetă care a durat mai multe săptămâni, au anunțat surse din Poliția franceză, citate de AFP.

Alături de aceste persoane, membre ale unei rețele „extrem de bine structurate”, toate originare din țările din Europa de Est, figurează și un agent de pază din aceste obiective turistice, bănuit că a ajutat rețeaua, potrivit unei surse. Toate persoanele reținute au fost plasate în arest.

Timp de mai multe luni, problema securității turiștilor din capitala franceză, teatrul mai multor agresiuni comise de hoții de buzunare, a preocupat autoritățile pariziene. Recrudescența furturilor comise la Muzeul Luvru a generat o grevă a personalului instituției, în luna aprilie. Greva a avut ca rezultat inițierea unui plan special conceput de Poliția din Paris cu scopul de a lupta mai eficient împotriva acestor infractori.

Membrii rețelei, care pretindeau că erau turiști, purtând asupra lor aparate de fotografiat și care plăteau de fiecare dată biletul de intrare, se plimbau prin Muzeul Luvru, Turnul Eiffel, Muzeul Orsay și Castelul Versailles, potrivit unei surse din poliție.

„Însă Muzeul Luvru reprezenta principalul lor teren de acțiune”, a adăugat aceeași sursă. Hoții îi vizau în special pe turiștii asiatici și, „într-o zi bună, puteau să fure până la 2.000 de euro”, a precizat comisarul Stéphane Gouaud, coordonatorul anchetei.

La începutul lunii august, Manuel Valls, ministrul de Interne din Franța, a încercat să îi liniștească pe turiștii străini veniți să viziteze Turnul Eiffel, asigurându-i că Parisul este „un oraș sigur”. El a spus că dorește să facă „sanctuare din toate aceste situri turistice spre care converg zeci de mii de persoane în fiecare zi”. Ministrul francez a anunțat, totodată, că a sporit prezența echipajelor de poliție în zonele turistice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase