Reuniune a șefilor de stat și guvern europeni, după situația din Turcia. Mesajul României

Reuniune a șefilor de stat și guvern europeni, după situația din Turcia. Mesajul României
Publicat: 16/07/2016, 11:03
Actualizat: 08/05/2018, 08:44

„În dimineața zilei de sâmbătă, premierul Dacian Cioloș a participat la o reuniune informală de coordonare între șefii de stat și de guvern europeni aflați la summit privind situația din Turcia”, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

În urma reuniunii informale a rezultat o declarație de presă comună a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, a șefului Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a Înaltului reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Discuțiile celui de al 11-lea Summit ASEM s-au concentrat pe tema „20 de ani de ASEM: un parteneriat pentru viitor prin conectivitate”, participanții evaluând progresele înregistrate de la ultima reuniune și stabilind direcțiile de cooperare în următorul deceniu.

„Premierul Dacian Cioloș a avut o intervenție referitoare la ‘Promovarea parteneriatului în cadrul ASEM pentru o mai mare conectivitate’, unde a prezentat argumentele în favoarea transformării României într-un punct nodal pentru proiectele de inter-conectare dintre Europa și Asia, fie că este vorba despre infrastructura de transport de mărfuri, de energie, despre comunicații sau relații interumane si culturale. Prim-ministrul Dacian Cioloș a evidențiat avantajele conferite de poziția geografică a României și legătura prin fluviul Dunărea”, potrivit comunicatului de presă remis MEDIAFAX.

În cadrul sesiunii dedicată discutării aspectelor principale de pe agenda internațională și măsurilor pentru combaterea terorismului, șeful Executivului a promovat inițiativa României de înființare a unui Tribunal Internațional pentru condamnarea crimelor terorismului.

Cât privește activitatea ASEM, Dacian Cioloș a susținut nevoia de a actualiza metodele de lucru ale ASEM astfel încât să răspundă mai bine formatului actual mai extins și nevoii de a urmări realizări concrete.

Cu prilejul summit-ului, șeful Executivului a avut întrevederi bilaterale cu premierii din Mongolia, China, Kazahstan, Singapore, Polonia și cu președintele Elveției și cel al Comisiei Europene.

Dacian Cioloș a avut, de asemenea, discuții informale cu președintele Consiliului European, prim-miniștrii guvernelor din Olanda, Luxemburg, Slovacia, Malta, Rusia, cu vicepreședintele Indiei, precum și cu Înaltul Reprezentant pentru politica externă și de securitate a Uniunii Europene, Federica Mogherini și cu Secretarul General ASEAN.

Din delegația condusă de premierul Cioloș au făcut parte ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, consilierul de stat Călin Ungur, secretarul de stat Florin Tacu (Cancelaria Prim-Ministrului), secretarul de stat în Ministerul Economiei Manuel Costescu și purtătorul de cuvânt al Guvernului României, Liviu Iolu.

ASEM a fost creată în 1996, fiind un forum pentru dialog și cooperare între Europa și Asia. O dată la doi ani, șefii de stat și de guvern din cadrul ASEM, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și secretarul general al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) se reunesc în cadrul unui summit pentru a stabili prioritățile ASEM.

Aceste reuniuni la nivel înalt se desfășoară alternativ în Asia și în Europa. Precedenta reuniune la nivel înalt a fost organizată la Milano, Italia în 2014.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Simona Halep iubește din nou. Cine e bărbatul misterios care i-a luat locul lui Toni...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii