Reuters: Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2

Reuters: Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2
Reuters: Marea Britanie, bolnavul Europei. Regatul, izolat din cauza temerilor privind noua tulpină SARS-CoV-2. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/12/2020, 12:20

Marea Britanie a fost izolată de restul Europei după ce aliații săi de pe continent au suspendat transporturile către Regat din cauza apariției unei noi tulpini a SARS-CoV-2 în această țară.

Decizia a provocat haos cu doar câteva zile înaintea încheierii perioadei de tranziție post-Brexit, notează agenția de presă Reuters care, într-un material pe această temă numește Marea Britanie „bolnavul Europei”.

Franța, Germania, Italia, Olanda, Austria, Elveția, Irlanda, Belgia, Israel și Canada au anulat zborurile către Marea Britanie la scurt timp după ce premierul Boris Johnson a avertizat că o nouă tulpină a virusului SARS-CoV-2 reprezintă o amenințare la adresa țării.

Luni, Johnson urmează să prezideze o ședință de urgență în legătură cu situația din sectorul transporturilor, mai ales în ceea ce privește importul și exportul de mărfuri.

Franța și-a închis luni granița pentru persoanele și camioanele din Regatul Unit, decizie pe care ministrul britanic al Transporturilor, Grant Shapps, a descris-o ca fiind „surprinzătoare”.

„Păstrez legătura cu omologul meu francez și facem tot ce putem pentru a reporni totul, de fapt ei ne-au spus că vor să repornească transportul cât mai curând posibil”, a spus Shapps pentru Sky.

El a adăugat că ridicarea acestor restricții este o prioritate pentru Guvern, dar a explicat că, dat fiind că perioada de tranziție post-Brexit urmează să se încheie pe 31 decembrie, țara era deja pregătită pentru astfel de situații. Negocierile privind un eventual acord post-Brexit între Londra și Uniunea Europeană continuă luni.

Haos în sectorul transporturilor

Sâmbătă, Johnson a anulat decizia prin care restricțiile de circulație pentru cetățeni ar fi fost relaxate de Crăciun ca urmare a descoperirii unei tulpini mai contagioase a SARS-CoV-2. Cu toate acestea, premierul a declarat că în prezent nu există dovezi că această nouă tulpină ar cauza mai multe decese sau forme mai severe ale bolii.

Închiderea Tunelului Canalului Mânecii și a porturilor franceze pentru transportatorii din Regat va afecta exporturile de pește și fructe de mare din Scoția către Europa, dar și importul de alimente pentru supermarketurile britanice în cazul în care șoferii europeni vor refuza să mai facă curse către Marea Britanie.

„Închiderea traficului către Franța dinspre Marea Britanie va crea dificultăți în ceea ce privește capacitatea Regatului de a importa și exporta bunuri în perioada aglomerată dinaintea Crăciunului. În timp ce mărfurile pot intra din Franța, puține firme de transport vor fi dispuse să trimită camioane și șoferi în Marea Britanie fără o garanție că pot reveni în timp util în UE”, a declarat Andrew Opie, director în cadrul British Retail Consortium.

Oficialii europeni vor avea luni o ședință de urgență, în baza mecanismului integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR), după ce noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 a fost identificată în mai multe state membre.

Oficialii din Sănătate susțin că noua tulpină descoperită în Marea Britanie este cu 70% mai infecțioasă decât tulpina care se găsește preponderent în statele UE. Din această cauză, mai multe țări au ales să impună interdicții de călătorie dinspre și către Regat.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel Dragomir, ucigașul Andreei. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...