Român din Italia: ”Au rămas în urmă doar mormane de piatră și ciment”. Bilanțul victimelor din România ar putea crește simțitor

Român din Italia: ''Au rămas în urmă doar mormane de piatră și ciment''. Bilanțul victimelor din România ar putea crește simțitor
Publicat: 26/08/2016, 15:00

„Se vehiculează că ar fi 12 români morți în acest moment, dar sunt date neoficiale. Sunt multe trupuri neidentificate, este foarte greu să îi identifice. Din păcate au trecut 50-60 de ore de la cutremur și cred că este foarte greu să mai găsești pe cineva în viață sub dărâmături. În Amatrice sunt 77 de români cu domiciliu stabil, dar sunt foarte mulți care lucrează la negru. Ar fi cam 150 de români care locuiesc doar în Amatrice”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Chifu, consilier local în Verbania.

Adrian Chifu spune că cei care au supraviețuit sunt afectați din punct de vedere psihic, iar rudele sunt îngrijorate, multe venind în Italia din România pentru a îi susține moral, financiar sau chiar pentru ajuta la căutări.

„Este o situație care cumva ne unește. Foarte mulți români din Italia și din țară m-au contactat pentru că au rude în zona în care s-a produs cutremurul și nu reușesc să dea de ele. Fiind și perioada concediilor, sper că mulți sunt în România. Cetățenii români de aici trec foarte greu peste acest moment, sunt unii care și-au cumpărat case și acum sunt distruse, alții care stau în chirie. Acum locuiesc în corturi, autoritățile italiene s-au mobilizat foarte bine. Sunt disperați pentru că nu știu ce se va întâmpla pe viitor. Orașul este distrus, iar casele care au mai rămas în picioare sunt afectate”, a mai spus Adrian Chifu.

„Sunt foarte mulți români voluntari în acest moment care lucrează în zonă cu Crucea Albă. În ultimul timp, anumite ziare italiene au scris de rău despre români, probabil că de această dată își vor da seama că adevărata față a românilor este aceasta”, spune Radu Nicolae, secretarul sindicatului Unioni Italiana del Lavoro.

Sînzianu Vasile, diriginte zonal în Federația Sindicala Lavoratori di Italia, a declarat pentru MEDIAFAX că, deși în zona în care locuiește lucrurile încep se revină la normalitate, oamenii sunt încă neliniștiți.

„La 60 de kilometri distanță, cutremurul s-a simțit mai puțin, dar lumea s-a speriat, oamenii au ieșit în stradă și au stat câteva ore. Lucrurile încep să intre în normalitate acum. Există totuși o teamă din punctul ăsta de vedere, oamenii sunt încă neliniștiți. Trebuie să recunosc că ne zguduie situația. Încercăm să adunăm fonduri pentru românii care au suferit în urma seismului”, a precizat el.

Florin, un român care locuiește în apropiere de Amatrice, este încă afectat și spune cu tristețe că în urma seismului au rămas doar mormane de piatră și ciment.

„Ne-am speriat, vă dați seama, am ieșit în stradă și toată lumea era agitată. Un oraș cu 3.000-4.000 de locuitori a fost pus la pământ în proporție de 70 la sută. Au rămas în urmă doar mormane de piatră și ciment.”

Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafață – cu magnitudini de 6,0, 5,4 și 4,8 – urmate de zeci de replici. Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la granița dintre regiunile Lazio și Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri.

Au urmat alte două mișcări telurice, la orele 4.32 și 4.33, cu intensități de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 și 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensități între 2 și 4 grade. Situațiile cele mai grave sunt în comunele Amatrice, Accumoli și Arquata del Tronto

Oficial, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că șase cetățeni români și-au pierdut viața în urma seismului, potrivit ultimelor informații obținute din Italia. Noul bilanț al victimelor din Italia a ajuns la 267 de morți și aproximativ 400 de răniți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...