Rusia anunță primele represalii, după sancțiunile primite în „cazul Skripal”: Consulatul SUA din Sankt-Petersburg, închis, și peste 150 de diplomați expulzați

Rusia anunță primele represalii, după sancțiunile primite în cazul Skripal: Consulatul SUA din Sankt-Petersburg, închis, și peste 150 de diplomați expulzați
Publicat: 30/03/2018, 07:58
Actualizat: 25/03/2019, 21:21

UPDATE: Administrația Vladimir Putin va lua măsuri simetrice de retorsiune împotriva tuturor țărilor care au expulzat diplomați ruși, a anunțat joi seară ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de agenția de presă Tass.

„Referitor la restul țărilor, vom furniza o reacție simetrică. Acest lucru se referă la numărul de membri ai personalului diplomatic care vor părăsi Rusia”, a declarat Serghei Lavrov.

În total, Rusia ar urma să expulzeze aproximativ 150 de diplomați, inclusiv unul din România.

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat luni că a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non grata, fiind obligat obligat să părăsească teritoriul României.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a anunțat joi seară că ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat pentru a i se aduce la cunoștință măsurile de retorsiune luate de Administrația Vladimir Putin. „Ambasadorul SUA în Rusia, Jon Huntsman, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, unde adjunctul meu, Serghei Riabkov, îi prezintă măsurile simetrice contra Statelor Unite”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agențiile de presă Sputnik și Tass.

„Măsurile vor fi reciproce. Acestea includ expulzarea unui număr echivalent de diplomați și retragerea părții ruse din acordul care permite funcționarea Consulatului general american în orașul Sankt- Petersburg”, a spus Serghei Lavrov, precizând că măsuri simetrice vor fi luate împotriva tuturor țărilor care au expulzat diplomați ruși.

„Pe baza principiului reciprocității, ca măsură de retorsiune, 58 de funcționari ai Ambasadei SUA din Moscova și doi funcționari de la Consulatul american din Ekaterinburg au fost declarați personae non gratae, din cauza activităților incompatibile cu statutul diplomatic. Vor trebui să părăsească teritoriul Federației Ruse până pe 5 aprilie 2018”, a explicat șeful diplomației ruse.

„Vom face mai mult de atât”, a continuat Serghei Lavrov, anunțând că Rusia va convoca o reuniune de urgență a Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice în scopul inițierii dialogului pentru aflarea adevărului despre atacul neurotoxic din Marea Britanie, pe care Londra îl atribuie Moscovei.

Anterior, Ministerul rus de Externe anunțase că Administrația Vladimir Putin va anunța curând măsuri simetrice împotriva țărilor occidentale care au expulzat diplomați ruși. „Nu este important dacă vor fi măsuri similare, nu trebuie să ne concentrăm pe acest lucru. Vom lua măsuri adecvate. Acum sunt analizate și vor fi prezentate în curând. Veți afla forma și conținutul măsurilor atunci când totul va fi pregătit. Repet, se va întâmpla în curând”, declara Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova.

Statele Unite au anunțat, luni, decizia de expulzare a 60 de diplomați ruși, ca reacție la atacul neurotoxic din orășelul britanic Salisbury. Printre diplomații ruși expulzați se numără 12 presupuși agenți de informații activi în Misiunea Rusiei la sediul ONU din New York. În afară de expulzarea diplomaților, Casa Albă a dispus și închiderea Consulatului rus din orașul american Seattle. În semn de solidaritate cu Marea Britanie, majoritatea țărilor membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au anunțat expulzări de diplomați ruși.

Londra a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși în contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia și Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury și, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomați britanici. Administrația Vladimir Putin a atenționat Marea Britanie, transmițându-i recomandarea de a nu amenința o „putere nucleară” precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: „Nimeni au ar trebui să amenințe o putere nucleară”. La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenția că „orice amenințare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”.

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, a fost atacat cu o substanță neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigației, substanța folosită este din gama Noviciok. Fostul agent al Serviciului rus de informații militare (GRU) este în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Starea fiicei lui, Iulia Skripal, s-a ameliorat. Un polițist care a intervenit a fost, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanței folosite în atac. Serghei Skripal și fiica lui au fost expuși contactului cu o substanță toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6). La investigație participă oameni de știință ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și a fost solicitată contribuția serviciilor de informații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Oana Zăvoranu a ajuns la fundul sacului. Vedeta își vinde haine din garderobă.
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu