RUSIA. Cetățenii ruși au început să voteze în cadrul unui referendum de o săptămână care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână în continuare președinte

RUSIA. Cetățenii ruși au început să voteze în cadrul unui referendum de o săptămână care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână în continuare președinte
RUSIA. Cetățenii ruși au început să voteze în cadrul unui referendum de o săptămână care i-ar putea permite lui Vladimir Putin să rămână în continuare președinte. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/06/2020, 16:34

Cetățenii ruși au început joi să voteze în cadrul unui referendum la nivel național referitor la o serie de reforme constituționale care, printre altele, i-ar putea permite președintelui Vladimir Putin să rămână în funcție până în 2036.

Autoritățile au anunțat că, deși votul fusese programat să aibă loc pe 1 iulie, au decis să deschidă secțiile de votare mai devreme pentru a evita aglomerația, în contextul pandemiei de COVID-19, informează France 24.

La referendum sunt așteptați 110 milioane de cetățeni cu drept de vot, de-a lungul celor zece fusuri orare ale Rusiei, din exclava Kaliningrad de la Marea Baltică, până la Petropavlovsk-Kamchatsky, de la Oceanul Pacific. Alegătorii vor primi în secțiile de votare măști și gel dezinfectant.

Votul are loc acum după ce Kremlinul a decis să modifice data referendumului, programat inițial pe 22 aprilie, în contextul pandemiei și restricțiilor impuse pentru limitarea acesteia.

Președintele Vladimir Putin a propus o serie de reforme a Constituției din 1993 în luna ianuarie a acestui an, măsuri care au fost adoptate în grabă de Parlament.

Deși legea din Rusia nu cere un referendum pentru modificarea Constituției, Putin a insistat că un vot popular ar conferi legitimitate măsurilor propuse.

Putin, președinte „pe viață”

Unul dintre principalii opozanți ai lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, a respins ideea referendumului, pe care îl descrie ca fiind o mișcare populistă care să îi permită liderului de la Kremlin să fie „președinte pe viață”.

El a spus recent pe o rețea socială că propunerile lui Putin reprezintă „o încălcare a Constituției, o lovitură de stat”.

Propunerile privind reformarea Constituției includ, printre altele, o „resetare” a numărului de mandate de președinte deținute deja de Putin, permițându-i acestuia să candideze încă de două ori. În cazul în care Putin ar câștiga încă de două ori alegerile prezidențiale, el ar urma să rămână președinte până în 2036.

Potrivit legii actuale, mandatul său se termină în 2024 și acesta nu ar putea să mai candideze pentru un nou mandat.

Opoziția nu a reușit să facă o campanie puternică împotriva reformei constituționale, întrucât mitingurile programate pentru luna aprilie la Moscova au fost interzise ca urmare a pandemiei. De asemenea, site-ul care strângea semnături ale rușilor care se opun reformei a fost blocat de o instanță de la Moscova, care a cerut schimbarea numelui acestuia.

Între timp, mai mulți oficiali ruși au susținut importanța ca Putin să aibă o șansă de a rămâne la putere.

Spre exemplu, primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a descris reformele ca fiind absolut necesare pentru ca țara să își „garanteze stabilitatea și să elimine incertitudinea”.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a declarat că nu a decis dacă va candida din nou sau nu în 2024, dar că este foarte important să aibă posibilitatea de a candida.

„În caz contrar, știu că în doi ani, în loc să ne continuăm munca, toți ochii vor fi ațintiți asupra identificării unui succesor. Trebuie să muncim, nu să căutăm succesori”, a spus Putin.

Specialiștii în domeniu se așteaptă ca modificările constituționale propuse de Putin să fie acceptate de populație, cu toate că popularitatea lui Putin a scăzut în ultima perioadă, în contextul crizei provocate de pandemie, dar și după implementarea unor măsuri controversate în privința sistemului de pensii.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
CARNEA DE PUI din magazine. Anunțul venit de la cel mai înalt nivel: Să fie...
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația