Rusia organizează exerciții militare în Marea Baltică

Rusia organizează exerciții militare în Marea Baltică
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Profimedia
Publicat: 09/06/2022, 14:38

Zeci de nave ruse participă joi la exerciții militare în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor tot mai mari în această zonă strategică și unde și NATO desfășoară manevre militare similare în prezent.

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării, aproximativ 60 de nave și 40 de avioane și elicoptere participă la aceste exerciții militare care se desfășoară și pe uscat, în Kaliningrad, potrivit Agerpres.

„În cadrul acestui exerciţiu, grupuri navale tactice ale Flotei ruse de la Marea Baltică şi-au părăsit bazele şi s-au desfăşurat în zone specifice”, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova.

Exercițiile au început deja de marți, când aproximativ 20 de nave ruse au efectuat diverse manevre în zonă.

Și NATO desfășoară exerciții militare în Marea Baltică

Exercițiile ruse vin în contextul în care și NATO desfășoară, de duminică, manevrele sale navale anuale zona Mării Baltice, „Baltops 22”. Exercițiile NATO durează până pe 17 iunie.

Potrivit sursei citate, exercițiile militare ruse și ale NATO se înscriu într-un context de tensiuni puternice între Moscova și statele occidentale, pe fondul invaziei militare ruse în Ucraina.

Marea Baltică, o zonă strategică, se află în centrul atenţiei de luna trecută, odată cu oficializarea candidaturilor Suediei şi Finlandei la NATO, organizaţie pe care Moscova o consideră ostilă intereselor sale.

O astfel de decizie, blocată pentru moment de Turcia, ar face din Marea Baltică „un lac al NATO”, în condiţiile în care celelalte ţări riverane, exceptând Rusia, fac deja parte din acest bloc, mai notează sursa citată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase