Rusia și Belarus vor desfășura noi exerciții militare comune

Rusia și Belarus vor desfășura noi exerciții militare comune
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17/01/2022, 18:17

Rusia și Belarus vor organiza o serie de exerciții militare comune luna viitoare, după cum a anunțat liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko.

Exercițiile militare ar urma să aibă loc în contextul tensiunilor tot mai mari în ceea ce privește Ucraina, informează Agerpres.

Rusia a stârnit îngrijorarea Occidentului şi a Kievului prin trimiterea de forţe militare la graniţa cu Ucraina, existând temeri că ar pregăti o invazie în ţara vecină.

Moscova neagă acuzaţia că ar avea un astfel de plan.

„Intenţionăm să începem exerciţiile în februarie. Stabiliţi data exactă şi informaţi-ne, ca să nu fim acuzaţi că adunăm trupe din senin, ca şi cum ne-am pregăti de război”, a solicitat Lukașenko în cadrul unei reuniuni cu responsabili din cadrul Ministerului Apărării de la Minsk.

Potrivit preşedintelui bielorus, aceste manevre au fost decise în decembrie 2021 împreună cu omologul său rus Vladimir Putin, dar data lor nu fusese încă anunţată. El nu a precizat câţi militari vor participa.

„Ar trebui să fie vorba de exerciţii normale vizând elaborarea unui plan precis în caz de confruntare cu forţele venind din Vest”, a adăugat Lukaşenko în cadrul unei înregistrări video difuzate pe un canal Telegram legat de preşedinţia bielorusă.

Lukaşenko a justificat aceste exerciţii prin întărirea dispozitivului NATO din Polonia şi ţările baltice, la frontierele ţării sale, precum şi prin situaţia din Ucraina.

„Varşovia a cerut NATO să desfăşoare un sistem de susţinere logistică şi tehnică pe mai multe niveluri. Ca militari, ne întrebăm imediat pentru ce. Asta înseamnă că se pregătesc de ceva serios, cel puţin pe termen lung”, a mai spus liderul de la Minsk.