S-a descoperit PRIMA GROAPĂ COMUNĂ din Ucraina. „Cum poți să trăiești dupa asta?”

S-a descoperit PRIMA GROAPĂ COMUNĂ din Ucraina. Cum poți să trăiești dupa asta?
Publicat: 26/07/2014, 10:17
Actualizat: 07/04/2019, 11:08

După mai bine de trei ore de căutări, toată lumea a înlemnit. În pământ se vede o bucată de pânză albă. Câteva minute mai târziu erau exhumate patru cadavre. Slavianskul tocmai deschisese prima goapă comună din Ucraina, relatează AFP în acest reportaj.

Armata ucraineană a preluat controlul asupra acestui fost bastion al rebelilor proruși după mai multe săptămâni de lupte intense. Însă separatiștii au domnit în oraș timp de trei luni, o perioadă în care au fost date dispărute câteva zeci de persoane.

Toate cele 30 de persoane privesc atent către fundul gropii. Toate, mai puțin una. Este vorba despre fratele unei persoane date dispărute care ar fi fost îngropate acolo. Așezat pe un zid de pietre, stă cu spatele la această scenă.
Groapa, săpată cu un excavator, are cel puțin trei metri adâncime, iar cinci angajați municipali, purtând salopete gri, sapă cu atenție la cazma pentru a scoate cadavrele.

„Este o tragedie teribilă. Aici au fost îngropați, în groapa comună, patru membri ai unei parohii protestante, nevinovați, care au fost torturați și uciși de către rebeli”, declară Anton Gherașcenko, un consilier al ministrului ucrainean de Interne, care a prezidat o ceremonie rapidă înainte de exhumare.

„Dragului nostru Viktor, din partea copiilor și părinților”, „Fratelui nostru drag, Dima, Lisa și copiii”, „Soțului și fratelui nostru” se poate citi pe panglicile mai multor coroane de flori, depuse lângă groapă, împeună cu portretele celor patru bărbați.

Răpiți pe 8 iunie la ieșirea de la slujba de duminică, nimeni nu a mai aflat nimic despre ei după aceea. Cei patru bărbați erau căsătoriți. Cel mai tânăr avea 24 de ani. Altul avea patru copii, iar altul opt.

Alte gropi

„În total sunt, cu siguranță, vreo 20 de cadavre în această groapă. În afară de cei patru bărbați torturați, credem că sunt și cadavre ale unor teroriști care au murit în timpul bătăliei de la Slaviansk împotriva armatei ucrainene”, afirmă Gherașecenko.

El spune, mai târziu, că locuitori au văzut rebeli îngropând cadavre în acest loc. „Credem că alte gropi ca aceasta există în oraș, dar nu știm unde (se află), iar aceasta este prima pe care o deschidem”, adaugă el.

„Eram afară, în fața imobilului, pe 11 iunie, dimineața, când un excavator a venit să facă o groapă. După 15 ore, două vehicule au venit foarte aproape de groapă, iar ei au aruncat cadavre înăuntru”, povestește Valentina, care locuiește în imobilul dărăpănat de la marginea terenului.

„Cadavrele erau înfășurate într-o pânză albă, dar nu existau sicrie”, adaugă ea. Deasupra ei, pe acoperișul imobilului, doi lunetiști supravegheau scena. „Cum poți să trăiești dupa asta? Suntem niște oameni atât de pașnici în mod normal!”, spune femeia cu regret.

Însă, pe străzile din oraș, de pe care au fost îndepărtate zecile de baricade ridicate de către rebeli, viața pare să-și reia cursul. Magazinele au fost deschise, mulți oameni circulă cu bicicleta, iar în Piața Lenin niște copii se înghesuie să ia o găleată cu nisip, într-un loc special amenajat.

În același moment, la câțiva metri depărtare este ridicat un steag ucrainean mare în fața Primăriei, în timp ce se aude imnul național. Cu mâna pe piept, aproximativ 50 de angajați municipali cântă imnul, cu lacrimi în ochi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Cum transformi Dacia Duster în rulotă cu bani puțini - GALERIE FOTO
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ce culoare aveau cele mai vechi molecule colorate de pe Pământ?