S-a efectuat primul zbor din lume, cu pasageri, folosindu-se combustibil sintetic! Ce companie aeriană l-a realizat și pe ce rută

S-a efectuat primul zbor din lume, cu pasageri, folosindu-se combustibil sintetic! Ce companie aeriană l-a realizat și pe ce rută
Sursă Foto: Caracter Ilustrativ
Publicat: 09/02/2021, 16:56
Actualizat: 09/02/2021, 17:05

O aeronavă a companiei aeriene Air France-KLM, alimentată cu combustibil sintetic, a transportat pasageri din Amsterdam la Madrid, în luna ianuarie, într-un prim zbor din lume operat cu un asemenea tip de kerosen, au anunţat, luni, Guvernul olandez şi operatorul aerian, transmite Digi 24.

Aeronava KLM a utilizat o combinație de combustibil cu 500 de litri de kerosen sistetic, produs de Royal Dutch Shell cu dioxid de carbon, apă şi surse de energie regenerabile, alături de combustibilul obişnuit pentru alimentarea aeronavei.

O industrie aviatică mai sustenabilă reprezintă o provocare crucială pentru toţi. Astăzi, cu acest zbor, pentru prima dată în lume, intrăm într-un nou capitol al aviaţiei”, a declarat ministrul olandez al Infrastructurii, Cora van Nieuwenhuizen.

Dezvoltarea și implementarea alternativelor sintetice și a biocombustibilului sunt văzute ca esențiale pentru eforturile pe termen lung pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în aviație.

Combustibilul sustenabil va avea probabil cea mai mare contribuţie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în cadrul noilor flote de aeronave. Tranziţia de la combustibilii fosili la alternative durabile este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă industria”, a apreciat Pieter Elbers, şeful KLM, divizia olandeză a companiei aeriene Air France-KLM.

SpaceX anunță primul zbor „spațial” uman. Cum te poți înscrie pentru locurile gratuite

SpaceX a anunțat, în prima zi a lunii februarie, că va lansa un zbor spațial încă din al patrulea trimestru al acestui an, catalogându-l drept prima misiune „complet civilă” în spațiu.

Un antreprenor pe nume Jared Isaacman a finanțat misiunea, numit „Inspirație4” și va servi drept comandant la bordul navei spațiale Crew Dragon autonome.

Isaacman, în vârstă de 37 de ani, este un pilot calificat să piloteze avioane comerciale și militare, dar nu are pregătire formală ca astronaut. Este fondator și director executiv al Shift4 Payments, o companie de plăți digitale.

Caz incredibil! Un adolescent a supraviețuit, ca prin minune, unui zbor de 8.000 de kilometri… lângă trenul de aterizare!

Un adolescent de 16 ani a fost găsit în viață, după ce s-a ascuns lângă trenul de aterizare al unui avion care a călătorit din Nairobi în Olanda, prin Turcia și Marea Britanie.

Tânărul, despre care se crede că este din Kenya, a fost descoperit de personalul terestru de pe Aeroportul Maastricht din Olanda, la scurt timp după ce avionul Airbus aterizase în după-amiaza zilei de joi.

Se pare că acesta a supraviețuit ca prin minune întregii curse de aproape 8 mii de kilometri. Adolescentul a fost transportat de urgență la spital, suferind de hipotermie severă.

Oficialii din Olanda au încercat să stabilească unde și cum a reușit să urce la bordul aeronavei, care era un Airbus A330 Freighter.

Se crede că avionul, care a fost operat de Turkish Airlines, era unul de marfă care plecase miercuri din Nairobi cu destinația Istanbul. De acolo a zburat către Aeroportul Stansted din Essex înainte de a pleca către destinația finală, Maastricht, potrivit The Telegraph.

Experții în aviație au declarat că este un miracol că adolescentul este în viață. Un purtător de cuvânt al Aeroportului Maastricht Aachen a spus că băiatul a fost norocos că a supraviețuit acestei călătorii lungi.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York