Valentin Vidu
19.03.2016
Internațional

Salah Abdeslam le-a povestit anchetatorilor că plănuia să se arunce în aer la Stade de France. Motivul pentru care nu a făcut-o

Salah Abdeslam le-a povestit anchetatorilor că plănuia să se arunce în aer la Stade de France. Motivul pentru care nu a făcut-o
Salah Abdeslam, suspectul-cheie în atacurile de la Paris, le-a spus sâmbătă anchetatorilor belgieni că a plănuit să se detoneze pe 13 noiembrie la Stade de France, dar că s-a răzgândit, a declarat procurorul Parisului, relatează Reuters online.

„Salah Abdesalam a spus astăzi (sâmbătă), în timp ce era interogat de anchetatori că, citez «a vrut să se arunce în aer la Stade de France și că a renunțat»”, a declarat procurorul Francois Molins pentru presă, adăugând că declarațiile inițiale ale lui Abdeslam este necesar să fie tratate cu prudență.

Procurorul a spus că, în cel mai rău caz, Abdeslam va fi predat Franței după trei luni, după ce acesta a anunțat că se va opune să fie extrădat în țara sa natală.

Abdesalam, în vârstă de 26 de ani, a jucat un „rol central” în planificarea și logistica atacurilor armate și atacurilor sinucigașe cu bombă comise la Paris și Saint-Denis, soldate cu 130 de morți, a mai spus Molins.

El a evocat o serie de călătorii în Europa – în iulie, septembrie, octombrie și noiembrie – în care francezul a transportat alte persoane legate de atacuri. Procurorul a declarat, de asemenea, că Abdeslam a achziționat detonatoare și apă oxigenată, utilizată pentru fabricarea unor explozivi.

„Primele sale declarații, pe care este necesar să le tratăm cu precauție, nu oferă răspunsuri unei serii de întrebări la care Abdeslam va trebui să răspundă, pentru a explica în special prezența sa în arondismentul al XVIII-lea din Paris, pe 13 noiembrie, la ora (locală) 22.00 (23.00, ora României)”, a declarat Molins.

„El va trebui să explice, de asemenea, de ce a decis până la urmă să-și abandoneze centura de explozivi”, a adăugat procurorul.

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), care susține că a comis atacurile, a descris în mesajul prin care le-a revendicat fiecare dintre locurile atacate, inclusiv arondismentul al XVIII-lea din capitala franceză, dar unde nu a avut loc niciun atac.

Inchide