SANCȚIUNE. Patru luni de închisoare pentru o postare despre COVID-19. Ce a scris pe Facebook un taximetrist

Redactor:
Gândul
SANCȚIUNE. Patru luni de închisoare pentru o postare despre COVID-19. Ce a scris pe Facebook un taximetrist
SANCȚIUNE. Patru luni de închisoare pentru o postare despre COVID-19. Ce a scris pe Facebook un taximetrist Foto:pixabay.com

Un şofer de taxi din Singapore a fost condamnat miercuri la patru luni de închisoare din cauza unei postări pe Facebook despre care autorităţile au considerat că răspândeşte panica şi îndeamnă la cumpărături de teama impunerii unor noi restricţii împotriva răspândirii noului coronavirus, transmite Reuters, citat de Agerpres.ro.

Kenneth Lai Yong Hui, de 40 de ani, a postat un singur comentariu pe un grup de Facebook. „Mai bine v-aţi face provizii pentru următoarea lună”, scria el, adăugând că guvernul intenţionează să închidă restaurantele şi cafenelele, iar supermarketurile vor funcţiona doar 2 zile pe săptămână – potrivit poliţiei care a primit o plângere pe numele său la 20 aprilie. Alţi membri ai grupului unde a postat acest mesaj i-au răspuns să nu mai răspândească astfel de zvonuri.

Taximetristul a şters comentariul după aproximativ 15 minute, însă procurorul public a solicitat ca acesta să primească o pedeapsă exemplară, pentru a-i descuraja şi pe alţi utilizatori de Facebook din Singapore să scrie astfel de comentarii.

Patru luni de închisoare pentru o postare despre COVID-19.

În Singapore au fost câteva valuri de cumpărături „de panică” în ultimele 4 luni de luptă cu noul coronavirus, iar autorităţile au impus pedepse dure împotriva celor care încalcă regulile de izolare şi răspândesc dezinformări.

„Această luptă psihologică împotriva răspândirii fricii şi isteriei este la fel de importantă ca şi cea pentru a împiedica răspândirea COVID-19”, a susţinut procurorul Deborah Lee în documentul prin care solicita sentinţa cu închisoarea pentru taximetrist.

În consecinţă, Kenneth Lai Yong Hui, care s-a reprezentat singur în faţa instanţei, a primit miercuri o pedeapsă „exemplară” de 4 luni de închisoare.

În Singapore, răspândirea mesajelor pe care autorităţile le consideră false este pedepsită cu o amendă de până la 10.000 de dolari singaporezi (aproximativ 7.000 de dolari americani), cu închisoare pentru o perioadă care să nu depăşească trei ani, sau cu ambele.

Luna trecută, un bărbat care a încălcat un ordin de carantină cu 30 de minute înainte de expirarea sa şi a ieşit din casă pentru a-şi cumpăra o lipie, a fost amendat cu 1.000 de dolari. Un alt bărbat care a încălcat ordinul de a rămâne în casă pentru că s-a dus să mănânce supa preferată din coaste de porc a fost condamnat la 6 săptămâni de închisoare.

Și în România, un ”șmecher” s-a trezit cu Poliția la ușă

Și în România, Nicuşor Moldovanu sau „Johny Chass”, cum este el cunoscut pe Facebook, s-a trezit cu poliţiştii la uşă după ce, în ultima perioadă, a postat mai multe videoclipuri pe pagina sa în care a adus ofense Poliţiei Române.

Mai multe forţe de ordine, printre care şi ofiţeri ai Serviciului de Acţiuni Speciale, au descins joi, 23 aprilie, în locuinţa unui bărbat de 28 de ani, din Hârlău, care este cercetat într-un dosar de ultraj.

 

Inchide