Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA: Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii

Scandal de proporții în sistemul judiciar din SUA: Criminaliștii FBI au falsificat probe trei decenii
Publicat: 20/04/2015, 21:33

Dintre cei 28 de experți ai Laboratorului FBI de analize microscopice, 26 au exagerat conformitatea probelor de păr în moduri care au favorizat procurorii în 95 la sută dintre cele 268 de procese verificate până acum, potrivit Asociației Naționale a Avocaților de Apărare Criminaliști (NACDL), informează ziarul Washington Post.

Printre cazurile verificate sunt și 32 în care inculpații au fost condamnați la moarte, iar 14 dintre ei au fost deja executați sau au murit în închisoare.

Washington Post notează că inculpații au fost condamnați pe baza unei serii de probe, iar, dintre acestea, cele furnizate de laboratorul microscopic al FBI ocupau o pondere mică.

Însă, pe baza dezvăluirilor, condamnații și procurorii din 47 de state americane și din capitala federală, Washington DC, au fost înștiințați că dosarele trebuie reanalizate pentru a se stabili dacă sunt necesare apeluri în justiție. Patru inculpați au fost deja achitați.

„Utilizarea timp de trei decenii de către FBI a mostrelor microscopice de păr pentru incluprarea infractorilor este un dezastru complet”, a reacționat Peter Neufeld, cofondatorul Institutului Innocence Project, participant la activitățile de verificare a dosarelor.

„Este necesară o investigație completă care să arate de ce FBI, conducerile statelor americane care foloseau expertiza laboratorului FBI și instanțele judiciare au permis așa ceva și de ce aceste practici nu au fost oprite mai devreme”, a adăugat Neufeld, salutând totuși cooperarea Departamentului Justiției și a FBI în anchete.

Într-un comunicat comun, Biroul Federal de Investigații (FBI) și Departamentul american al Justiției au promis că vor continua să aloce resurse pentru verificări, promițând că „toți foștii inculpați vor fi înștiințați în legătură cu erorile din trecut” și asumând angajamentul de a „face dreptate”.

„De asemenea, ne angajăm să asigurăm acuratețea viitoarelor mărturii în instanțe despre mostrele de păr analizate ca probe și să aplicăm cu exactitate știința expertizei probelor criminalistice”, precizează cele două instituții.

Senatorul democrat Richard Blumenthal, fost procuror, a îndemnat FBI și Departamentul Justiției să trimită notificări inculpaților din 2.500 de procese care au implicat mostre de păr, chiar dacă verificările nu au fost finalizate. „Aceste concluzii sunt înspăimântătoare pentru sistemul judiciar american, nu doar pentru potențialii inculpați nevinovați care au fost încarcerați pe nedrept sau chiar executați, dar și pentru procurorii care s-au bazat pe probe fabricate și false, în pofida intențiilor de a aplica legea cu bună credință”, a subliniat Blumenthal.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine este predispus la...
Gigi Becali a dat tunul imobiliar cu hotelul miliardarului Ioan Niculae! Cum arată „bijuteria” de...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Un șofer repetă o greşeală de mai multe ori pe E85 „DRUMUL MORȚII”. În final...
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
Mirela Vaida, OUT de la Antena 1! EI o înlocuiesc :O
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Varianta OMICRON, depistată și în ITALIA!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Știrea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort
ȘOC TOTAL la nivel mondial! Adevărul despre varianta care a speriat toată Planeta: Răsturnare totală...
Tulpina Omicron declanșează alertă maximă în România! Nimic nu ne mai protejează
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...