Scoția vrea să ia propriile decizii în privința imigrației, în ciuda Brexitului. De ce are nevoie de imigranți

Scoția vrea să ia propriile decizii în privința imigrației, în ciuda Brexitului. De ce are nevoie de imigranți
Publicat: 14/10/2016, 21:54
Actualizat: 28/03/2019, 17:00

Marea Britanie a semnalat că va limita imigrația din Uniunea Europeană după ieșirea din Blocul comunitar, dar Scoția pledează pentru independență și rămânerea în UE, având perspective economice și demografice diferite.

„Teoretic, decizia privind libera circulație a persoanelor ar aparține Guvernului națiunii (scoțiene – n.red.) și este foarte importantă pentru noi. Nu este necesară o frontieră puternică între Anglia și Scoția, trebuie doar să ne asigurăm că oamenii nu beneficiază de aceleași drepturi pe ambele teritorii”, a argumentat Russell, un politician pro-UE, sugerând că ar vrea un acord în sensul descentralizării prin care Scoția să primească imigranți, fără ca aceștia să aibă drepturi similare în Anglia, Țara Galilor ori Irlanda de Nord.

Scoția a semnalat în mai multe rânduri că are nevoie de imigranți pentru stimularea economiei și pentru dezvoltarea zonelor rurale. Formațiunea proindependență Partidul Național Scoțian (SNP) a criticat Guvernul de la Londra pentru planul de limitare a imigrației.

Premierul britanic, Theresa May, pare să respingă inițiativa de organizare a unui nou referendum proindependență în Scoția, deși naționaliștii scoțieni au avertizat că, dacă le sunt ignorate solicitările privind rămânerea în UE, Marea Britanie s-ar putea destrăma.

Angus Robertson, vicepreședintele Partidului Național Scoțian (SNP), a atras atenția că Guvernul de la Londra nu poate ignora solicitările Scoției privind rămânerea în Uniunea Europeană. „Mesajul meu pentru premierul britanic este următorul: dacă veți continua să ignorați voința clară a poporului Scoției, dacă veți refuza să analizați modul în care am putea proteja locul Scoției în UE, atunci, să nu aveți dubii, zilele dumneavoastră ca premier al Marii Britanii vor fi numărate”, a declarat Angus Robertson, potrivit publicației The Telegraph, subliniind că Scoția intenționează să rămână parte a Uniunii Europene și sugerând destrămarea țării.

Guvernul Scoției va anunța sâptămâna viitoare un nou plan pentru organizarea unui referendum pe tema independenței față de Marea Britanie, în contextul deciziei țării de a părăsi Uniunea Europeană, a anunțat joi premierul Nicola Sturgeon. Șeful Guvernului scoțian a argumentat că „aripa de dreapta a Partidului Conservator este în ascensiune și vrea să deturneze rezultatul referendumului” prin care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, existând riscul ca Londra să se îndrepte spre un „Brexit dur”.

Însă Guvernul de la Londra pare să respingă inițiativa. „A fost un referendum în anul 2014, (…) legal și corect. Rezultatul a fost decisiv, iar ambele părți au stabilit atunci să îl respecte. (…) Poporul scoțian a optat să rămână în Marea Britanie. Cred că trebuie să respectăm acea decizie și să colaborăm constructiv asupra modului în care cele patru națiuni (care formează Marea Britanie – n.red.) pot găsi împreună cel mai bun acord de a părăsi Uniunea Europeană”, a reacționat Biroul premierului Theresa May.

Marea Britanie este alcătuită din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord. Scoția a organizat în anul 2014 un referendum similar, dar ideea independenței față de Marea Britanie a fost respinsă în raport de 55% la 45%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu