Secretele dintr-o fotografie care spune totul despre politica Coreei de Nord

Publicat: 25/02/2017, 13:07

O imagine din martie 2016 îl înfățișează pe dictatorul nord-coreean Kim Jong Un, înconjurat de subordonați, în fața unui dispozitiv nuclear și cu o rachetă de mari dimensiuni pe fundal. Fotografia, publicată de autoritățile nord-coreene, lasă să fie transmise public mult mai multe detalii decât la prima vedere, arată experții consultați de New York Times.

Bomba din centrul imaginii este numită de nord-coreeni ca fiind primul dispozitiv nuclear miniatural, potrivit pentru a fi instalat pe o rachetă. Jeffrey Lewis, analist la Center for Nonproliferation Studies, de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury, apreciază din ce se vede în fotografie că bomba are câteva sute de kilograme, iar puterea distructivă de 20 de kilotone ar echivala cu totalul bombelor atomice lansate de SUA asupra Japoniei. Ce este însă mai important este că diametrul său de aproximativ 60 de centimetri pare să corespundă susținerii oficiale a nord-coreenilor că bomba poate fi instalată pe rachete balistice cu rază lungă de acțiune.

Foto: Captură de ecran New York Times.

Costumația lui Kim Jong Un este de asemenea o sursă bună de informații. Experții în spațiul nord-coreean recunosc că paltonul lui Kim este similar cu cel purtat de bunicul său, Kim Il-sung, considerat fondatorul națiunii nord-coreene. Media de stat din Coreea de Nord îl ține pe acesta la rang de mit, asociindu-l în special cu războiul coreean, astfel că purtând acum costumația bunicului său, Kim Jong Un transmite un mesaj agresiv, războinic din partea Coreei de Nord.

O altă semnificație a îmbrăcăminții alese de dictator este aceea că încearcă să fie perceput mai degrabă ca asemănător cu bunicul, decât cu tatăl său, Kim Jong-il, care a condus mai ales prin intermediul armatei și Partidului Comunist. Bunicul lui Kim era mult mai implicat în conducerea țării și reprezenta centrul autorității, lucru pe care tânărul Kim vrea de asemenea să îl transmită public.

Oamenii din jurul dictatorului se remarcă printr-un lucru izbitor: nu există nimeni îmbrăcat în uniformă militară, deși este vorba despre lansarea unei arme. Analistul Michael Madden, preocupat de aparițiile publice ale oficialilor nord-coreeni, a remarcat că în fotografie apar atât oficiali civili, cât și doi lideri militari foarte importanți – șeful programului nuclear și șeful diviziei de rachete balistice. Ambii sunt îmbrăcați în civil. Mesajul este clar: Kim vrea să arate că el gestionează personal programul nuclear. Până și limbajul trupurilor este clar în acest sens – dictatorul dă dispoziții, în timp ce șefii militari iau notițe.

Racheta din fundal oferă de asemenea indicii importante. Literele coreene scrise cu vopsea albă indică locurile unde trebuie montați suporții rachetei, aceștia fiind de obicei puși pe zonele cele mai solide ale rachetei, adică între zonele în care se află rezervoarele interne de combustibil.

Foto: Captură de ecran New York Times.

Măsurând mărimea acelor rezervoare, expertul David Schmerler, de la același Centru de Studii pentru Nonproliferare, arată că racheta este concepută pentru o rază lungă de acțiune, care se poate întinde la mii de kilometri și poate atinge teritoriul SUA.

Una dintre rachetele testate de regimul de la Pyongyang este KN-08, care ar avea o rază de acțiune de peste 11.000 de kilometri și ar lovi cu ușurință teritoriul SUA.

Locația unde a fost făcută fotografia nu a fost făcută publică de autoritățile nord-coreene, însă analiștii au putut deduce, din miile de fotografii de propagandă publice, care ar putea fi aceasta. Au făcut acest lucru restrângând căutarea la locațiile în care dictatorul s-a îmbrăcat la fel. Astfel, a fost găsită o fotografie anterioară a locației de unde se lansează rachete, pe baza unor detalii de arhitectură și a unui afiș care apar în fotografia cu bomba nucleară miniaturală. Este vorba despre fabrica de rachete Chamjin, situată la aproximativ 15 kilometri de Pyongyang. Hangarul în care apare dictatorul pare să fie upgradat, spun experții, ceea ce demonstrează că regimul nord-coreean lucrează la dezvoltarea programului nuclear.

Toate aceste detalii nu sunt lăsate să apară la voia întâmplării de aparatul de propagandă nord-coreean, ci reprezintă exact ceea ce sunt: mesaje pe care Coreea de Nord le proiectează către lumea exterioară despre forța ei nucleară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
TAXA obligatorie în România. Nu poți evita plata ei, oricine ai fi
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice