Șeful Bundesbank: Restructurarea datoriei Greciei nu va ajuta țara să iasă din criză

Șeful Bundesbank: Restructurarea datoriei Greciei nu va ajuta țara să iasă din criză
Publicat: 12/02/2015, 20:20

Având în vedere aceste motive, o nouă restructurare a datoriilor nu va modifica prea mult nivelul lichidităților Greciei, a explicat Weidmann la un congres bancar de la Londra.

„Orice nouă relaxare a termenilor conveniți ar fi contraproductivă pentru eforturile de recâștigare a încrederii investitorilor în sustenabilitatea datoriilor Greciei, iar acest fapt va fi în detrimentul plătitorilor de taxe din alte state ale zonei euro”, a avertizat Weidmann.

În plus, ar fi și în detrimentul guvernelor altor țări din zona euro, întrucât le va fi mult mai greu să justifice traseul dificil al reformelor economice, a mai spus șeful Bundesbank.

Noul guvern de la Atena condus de premierul Alexis Tsipras încearcă să îi convingă pe ceilalți lideri europeni să susțină un nou plan pentru Grecia, după expirarea actualului program de 240 de miliarde de euro, la sfârșitul lunii februarie.

Guvernul elen a prezentat o propunere în 10 puncte, care prevede că Grecia va respecta 70% din angajamentele asumate în actualul program, restul de 30% urmând să fie modificate. Grecia vrea și o conversie de obligațiuni care să elibereze fonduri pentru susținerea creșterii economice.

Weidmann, membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), spune că este în interesul Greciei să rezolve problemele structurale și fiscale cu care se confruntă.

„Grecia va continua să aibă nevoie de ajutor, dar acesta poate fi acordat doar dacă acordurile convenite sunt și respectate”, a insistat oficialul german.

Între timp, BCE a extins suma totală din asistența financiară de urgență (ELA) care poate fi acordată băncilor elene prin intermediul Băncii Greciei cu 5 miliarde de euro, pe lângă suma de 60 de miliarde de euro aprobată deja, a relatat publicația germană Handelsblatt.

BCE nu mai acceptă folosirea ca garanții a obligațiunilor statului lene pentru finanțare, dar Ewald Nowotny, membru în consiliul guvernatorilor BCE, a declarat joi, la un seminar la Praga, că băncile elene vor putea folosi din nou mecanismele normale de finanțare puse la dispoziție de BCE, dacă va avea loc un acord între Grecia și creditorii internaționali. El a adăugat că lipsa unui astfel de acord nu va însemna oprirea automată a finanțării de urgență.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, înainte de summitul UE de la Bruxelles, că Grecia va juca un rol periferic în cadrul discuțiilor care vor fi dominate de criza ucraineană. Liderii europeni așteptă însă propuneri care să permită eliminarea blocajului privind finanțarea statului elen.

Merkel a precizat însă că așteaptă cu interes prima sa întâlnire cu premierul Alexis Tsipras.

„Tot ce pot spune este că Europa înseamnă să cauți întotdeauna un compromis, în asta constă succesul Europei. Faci compromisuri atunci când avantajele sunt mai mari decât dezavantajele. Germania este pregătită pentru acest lucru, dar trebuie spus faptul că credibilitatea Europei depinde de respectarea regulilor și de încrederea unii în alții. Vom vedea ce propuneri va face guvernul grec”, a spus Merkel.

Summitul de la Bruxelles este prima ocazie pentru ca Merkel, principala susținătoare a austerității în schimbul ajutorului internațional, să se întâlnească cu Tsipras, după victoria sa în alegerile de luna trecută cu un program care s-a bazat pe renunțarea la programul de bailout.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Vești proaste de la meteorologii. Săptămâna Mare începe cu ploi
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...