Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de forțele ruse

Șeful centralei nucleare de la Zaporojie a fost răpit de forțele ruse
Sursa foto: ukrinform.net
Publicat: 01/10/2022, 10:20

Directorul centralei nucleare de la Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de către forțele ruse, susține șeful Agenției ucrainene Energoatom, Petro Kotin.

Potrivit acestuia, Murașov ar fi fost răpit vineri după ce mai mulți militari ruși au oprit mașina în care acesta se afla, l-au luat și l-au dus într-un loc încă necunoscut.

„Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța și legat la ochi și dus într-o direcție necunoscută. În prezent, nu există informații despre locul și soarta lui Igor Murașov”, a declarat Kotin.

Directorul Energoatom spune că Igor Murașov „poartă responsabilitatea principală și exclusivă pentru siguranța nucleară și de radiații” a centralei, iar ”detenția sa reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa”, informează ukrinform.net.

Petro Kotin a cerut Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sprijin pentru eliberarea lui Murașov.

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, „continuă să se deterioreze”.

Prezent la o reuniune desfășurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron, Grossi a spus că a discutat despre situația de la Zaporojie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a declarat Rafael Grossi.

Directorul AIEA a avut o întâlnire și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Grossi a declarat că speră să ajungă curând atât în Ucraina, cât și în Rusia, pentru a discuta mai aprofundat despre această problemă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase