AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze

AIEA: Situația de la centrala Zaporojie continuă să se deterioreze
Directorul general al AIEA, Rafael Grossi. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/09/2022, 11:21

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că situația de la centrala de la Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, „continuă să se deterioreze”.

Prezent la o reuniune desfășurată la Reprezentanţa permanentă a Franţei pe lângă ONU, în deschiderea căreia a vorbit preşedintele francez Emmanuel Macron, Grossi a spus că a discutat despre situația de la Zaporojie cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul întâlnirii pe care cei doi au avut-o în marja Adunării Generale a ONU.

„Atât timp cât bombardamentele continuă, riscurile sunt enorme”, a declarat Rafael Grossi.

Directorul AIEA a avut o întâlnire și cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba. Grossi a declarat că speră să ajungă curând atât în Ucraina, cât și în Rusia, pentru a discuta mai aprofundat despre această problemă.

Grossi a recunoscut că în acest moment nu există niciun acord referitor la instituirea unei zone de protecție în jurul centralei atomoelectrice, informează Agerpres.

Autorităţile ucrainene au acuzat miercuri Rusia că a bombardat, din nou, zona centralei, asigurând totodată că nivelul de radiaţie nu l-a depăşit pe cel normal.

„Chiar şi în cele mai rele condiţii, diplomaţia nu trebuie să se oprească. Ţine de responsabilitatea noastră să facem acest lucru cu propuneri pragmatice şi realiste şi asta este ceea ce încercăm să facem”, a declarat Grossi.

Situație tensionată la Zaporojie

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente asupra acestei centrale, stârnind temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala Zaporojie se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat recent că este „urgent” ca o „inspecţie” a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în Ucraina, aflată sub control rusesc şi unde loviturile de care cele două părţi se acuză reciproc s-au înmulţit în ultima vreme.

Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi „reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear. Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse” din acest sit, a afirmat Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.