Șeful CIA: „Rusia va avea un rol în alegerile legislative din SUA”. Casa Albă a publicat o „listă cu oligarhi ruși”, dar nu impune noi sancțiuni

Șeful CIA: „Rusia va avea un rol în alegerile legislative din SUA.  Casa Albă a publicat o „listă cu oligarhi ruși, dar nu impune noi sancțiuni
Publicat: 30/01/2018, 13:30

Anunțul a survenit la scurt timp după ce Mike Pompeo, directorul CIA, a avertizat că Rusia s-ar putea implica în alegerile legislative din noiembrie 2018. Anul trecut, democrații și republicanii au adoptat o lege care autoriza aplicarea unor sancțiuni pentru Moscova, în scopul prevenirii unor viitoare implicări în politica SUA.

Congresul american a stabilit ca termen limită pentru introducerea noilor măsuri data de 29 ianuarie 2018, scrie The Telegraph. Luni seară, Heather Nauert, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, a spus că amenințările cu sancțiuni „au fost suficiente” și „nu vor fi luate alte măsuri”.

„Astăzi, am informat Congresul că această legislație și implementarea ei descurajează acțiunile Rusiei”, a declarat Nauert.

„De la adoptarea legislației, estimăm că guvernele străine au abandonat planurile de a face achiziții de șapte miliarde de dolari în domeniul rus al Apărării”.

Declarația a generat criticile imediate ale unor analiști care au declarat că fie Donald Trump ascunde ceva, fie nu a luat amenințarea rusă în serios.

Trump a negat în repetate rânduri acuzațiile – fiind susținut de serviciile sale secrete – potrivit cărora Rusia a avut un rol în alegerile electorale care l-au propulsat în cea mai înaltă funcție în stat.

Unii critici au considerat că administrația Trump a „picat” testul provocării de la Kremlin și democrația americană este în pericol. La rândul său, Casa Albă a publicat o listă cu politicieni și oligarhi ruși, pentru a pune presiune asupra președintelui Vladimir Putin.

Lista include 114 nume, personalități politice importante din Rusia, potrivit Departamentului Trezoreriei, precum și 96 de nume de „oligarhi”, fiecare cu o avere de cel puțin un miliard de dolari. Publicarea listei nu a presupus însă și aplicarea unor sancțiuni.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase