Situație disperată în Franța: țara apelează la rezerva strategică de combustibili

Redactor:
Mihai Schiau
Situație disperată în Franța: țara apelează la rezerva strategică de combustibili
Franța a început să apeleze de miercuri la rezervele strategice de combustibil, după ce 4.000 din cele 12.000 de benzinării au fost nevoite să se închidă pentru că nu mai aveau ce vinde. În stațiile care încă mai au stocuri, cozile sunt uriașe. Lipsa combustibililor la pompă a fost provocată de greva muncitorilor din rafinării, nemulțumiți că modificările legii muncii ar putea duce la concedieri.

Ministerul Transporturilor din Franța a anunțat că rezervele strategice de produse petroliere ajung 115 zile și că deja s-a consumat cantitatea pentru trei zile. Autoritățile au luat decizia de a apela la rezerve după ce, în ultimele 24 de ore, s-a dublat numărul benzinăriilor rămase fără stocuri de combustibil.

„Am tras cât am putut de rezerva mea de combustibil. Am fost la toate benzinăriile, mai aveau ceva benzină, nu și motorină. Trebuie să caut peste tot”, a declarat un curier.

Unii șoferi se plâng că li s-a furat și ce aveau în rezervor. Alții speră că protestul nu va dura prea mult. „Înțeleg protestul, dar aș vrea să se termine până la sfârșitul săptămânii. Dacă nu, atunci vor fi mulți navetiști care nu se vor putea deplasa săptămâna viitoare”, spune o altă șoferiță din Franța.

La rafinăria de la Douchy-les-Mines, în nordul Franței, polițiștii și jandarmii au reușit să îndepărteze barajul greviștilor, care opriseră activitatea încă de luni.

„Sunt dezamăgit. În guvern nu sunt oameni aleși, ci numiți în funcții. Aleși sunt cei din Adunarea Națională, cei care trebuie să facă legile”, spune un angajat la rafinăria Douchy-les-Mines. Acesta se referă la faptul că noua Lege a muncii a fost adoptată de Guvern și a intrat în vigoare fără votul Parlamentului.

Șase rafinării din opt s-au oprit complet sau și-au redus drastic activitatea.

Inchide