Sky News a difuzat în urmă cu 13 ani un alt reportaj trucat. Reporterul demascat de BBC s-a spânzurat

Sky News a difuzat în urmă cu 13 ani un alt reportaj trucat. Reporterul demascat de BBC s-a spânzurat
Publicat: 14/08/2016, 20:10
Actualizat: 28/09/2018, 09:25

În urmă cu 13 ani, a izbucnit un scandal uriaș: un reporter a făcut o știre despre un submarin al Royal Navy care a lansat o rachetă în războiul din Irak, lăsând impresia că a fost la bordul navei. Corespondentul a fost suspendat și apoi și-a dat demisia, iar Sky News a primit o amendă de 50.000 de lire sterline, scrie TVR.

În 2003, James Forlong era corespondentul militar al Sky News. Pe 29 martie 2003, Forlong a făcut o știre despre submarinul britanic Splendid, care a lansat o rachetă Tomahawk spre o țintă din Irak. Reporterul a lăsat impresia că era chiar la bordul navei. Erau filmați membri ai echipajului care pregăteau lansarea și la final apăsau un buton roșu pe care scria Fire.

Ulterior, o echipă a BBC a filmat la bordul submarinului și a descoperit că lansările se făceau cu ajutorul calculatorului, prin apăsarea mouse-lui, nicidecum a unui buton roșu.

Televiziunea britanică a dezvăluit minciuna din reportajul celor de la Sky News. Forlong folosise în material cadre filmate atunci când nava era în port, iar lansarea rachetei fusese luată din arhivă.

James Forlong, un reporter premiat, care lucra de 10 ani pentru canalul britanic, și-a dat demisia. După 3 luni și după mai multe tentative nereușite de a se angaja, Forlong s-a spânzurat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase