Soarta lui Silvio Berlusconi, dezbătută într-o comisie a Senatului italian. Ce riscă fostul premier italian

Soarta lui Silvio Berlusconi, dezbătută într-o comisie a Senatului italian. Ce riscă fostul premier italian
Publicat: 09/09/2013, 15:52
Actualizat: 28/09/2018, 08:02

O comisie a Senatului italian analizează luni soarta lui Silvio Berlusconi, care riscă excluderea din Parlament după condamnarea sa pentru fraudă fiscală, relatează AFP.

Pe hârtie nu există niciun suspans. În virtutea legii Severino adoptată în 2012, Il Cavaliere trebuie privat de mandatul de senator și să devină neeligibil, după confirmarea în Casație, la 1 august, a unei pedepse cu închisoarea împotriva sa, prima condamnare definitivă în 20 de ani de peripeții judiciare.

„Legea este egală pentru toți”, a amintit în ultimele zile președintele Senatului, Piero Grasso, citând deviza afișată în toate tribunalele italiene.

Faptul că Berlusconi – care de la intrarea sa în politică, în 1994, a făcut obiectul a numeroase urmăriri judiciare pentru fals în acte sau corupție – nu a demisionat din funcție reprezintă deja „o excepție în panorama democrațiilor occidentale”, unde majoritatea oamenilor politici renunță imediat ce fac obiectul unei simple anchete, a subliniat Nichi Vendola, șeful partidului de stânga SEL.

Dar cei care îl susțin pe Berlusconi și cei care sunt împotriva lui știu că magnatul media miliardar nu se recunoaște niciodată învins.

De mai multe săptămâni, el refuză să ceară grațierea președintelui Giorgio Napolitano deoarece, în acest fel, și-ar recunoaște vinovăția, în timp ce el se declară victima unei persecuții a magistraților de stânga. „Se vrea eliminarea politică a tatălui meu”, a declarat una dintre fiicele fostului premier, Barbara, sâmbătă, pentru cotidianul Il Messaggero.

Tratativele vor continua în culise pentru a se evita ca fostul șef al Guvernului, care va împlini în curând 77 de ani, să fie umilit de un vot în Parlament, pe care l-a calificat drept un „pluton de execuție”.

Prima etapă va avea loc luni, cu o reuniune începând cu ora 13.00 GMT (16.00 ora României) a comisiei senatoriale pentru alegeri, în cadrul căreia îi va fi acordat cuvântul unui reprezentant al formațiunii sale de centru-dreapta, PdL. Acesta va explica faptul că legea Severino nu i se poate aplica lui Berlusconi, deoarece faptele care îi sunt reproșate lui Il Cavaliere sunt anterioare acesteia. Berlusconi intenționează chiar să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Un prim vot este prevăzut pentru miercuri sau joi, iar partidele de stânga, majoritare în cadrul comisiei, au anunțat deja că se vor pronunța pentru destituirea și neeligibilitatea lui Il Cavaliere: două sancțiuni care, pentru a intra în vigoare, necesită un alt scrutin în adunarea plenară.

„Dacă după ce a fost judecat și condamnat, Berlusconi se salvează încă o dată, aceasta înseamnă că el este cel mai puternic dintre toți”, a apreciat Antonio Padellaro, directorul cotidianului de stânga Il Fatto Quotidiano, contactat de postul de televiziune Sky TG24.

Padellaro a ironizat alternanța declarațiilor de război apoi de pace ale lui Berlusconi la adresa Guvernului lui Enrico Letta, care reunește în mod inedit dreapta și stânga.

„Toți șoimii, porumbeii, pitonii sau bâtlanii PdL își datorează posturile lui Berlusconi, prin urmare dacă patronul dă un ordin, toate animalele grădinii zoologice îl urmează”, apreciază el, adăugând că are „impresia că nu va fi o criză a Guvernului”.

Enrico Letta s-a arătat încrezător, duminică seara: „Cred că PdL nu va părăsi coaliția. Nu este o problemă a Guvernului meu (…), este o problemă a Parlamentului”, a comentat el după ce a avertizat asupra oricărei instabilități politice în țară.

Sondajele de opinie arată că italienii, mai preocupați de recesiune și de șomaj mai degrabă decât de soarta lui Berlusconi, ar prefera ca acest Executiv să rămână în funcție.

Potrivit unui studiu al Institutului Piepoli, publicat în această săptămână, 66 la sută dintre italieni ar avea „un sentiment pozitiv” dacă nu s-ar mai vorbi despre riscul prăbușirii Guvernului.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Analiza lui Traian Băsescu pentru prezidențiale. Ce s-ar întâmpla dacă Ciolacu și Ciucă ar fi...
Călin Geambașu și mama copilului său se plimbă prin instanțe de cinci ani, dar... 'Mă...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Un nou război catastrofal ar putea să cuprindă Orientul Mijlociu. Israelul și Libanul, în tensiune...
Oana Roman s-a săturat de singurătate şi a dat anunţ matrimonial: 'Caut...'
Meteorologii AccuWeather îi avertizează pe bucureșteni: Pericol uriaș de radiații în Capitală începând cu această...
"Rămas bun, prieten drag! O bucată din mine s-a desprins". Lacrimi pentru Andrei, motociclistul de...
Viorel a murit înainte de a-și strânge familia în brațe! Se întorsese în țară și...
Marina Almășan, adevărul din spatele despărțirii de Victor Socaciu: „Personajul care ne tulburase liniștea a...
Româncele vs. ucrainencele! Ele sunt domnişoarele care fac galerie pentru partenerii lor la Euro 2024
Echipamente obligatorii pe toate mașinile din România. Ce pățesc șoferii care nu le au?
Putin adună provizii imense de hrană într-un buncăr high-tech, în eventualitatea unui război nuclear. Unde...
FEMEIA care DEGUSTA mâncarea lui Hitler! Era atât de paranoic încât...
România, țintă pentru Armata RUSĂ. Ne salvează UNGURII: Nu vom permite!
Piața imobiliară din București se scufundă. Acuzații extrem de grave
Ce a urmat după ce un client i-a aruncat cu cafea în față vânzătoarei. Fata...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Ștefania și Cosmin în camera roșie! Care este situația din momentul de față dintre cei...
Imagini de colecție cu Ana-Maria Barnoschi de la cununia civilă!
BANCUL ZILEI. - Aseară m-am îmbătat crunt, nici nu mai stiu cum am ajuns acasă...
Calea Lactee ar fi intrat în coliziune cu ceva uriaș chiar în timpul existenței Pământului
×