Soldații americani, publicul preferat al actorului Robin Williams. „Umorul poate fi o terapie pentru răniți. Face parte din întoarcerea acasă”

Soldații americani, publicul preferat al actorului Robin Williams. Umorul poate fi o terapie pentru răniți. Face parte din întoarcerea acasă
Publicat: 13/08/2014, 15:18
Actualizat: 31/03/2019, 18:49

Robin Williams a participat la șase turnee organizate de armata americană din 2002, a anunțat marți asociația USO (United Service Organizations), însărcinată cu menținerea unui moral bun în rândul celor aproape 90.000 de soldați americani angajați în 13 țări, inclusiv în Afganistan și Irak.

„Robin era un actor, un actor talentat, dar era și un prieten adevărat și un apărător al soldaților noștri”, a declarat secretarul american al Apărării, Chuck Hagel, într-un comunicat.

„De la spectacolele sale în fața a mii de femei și bărbați din zonele de război și până la filantropia lui, care a permis foștilor combatanți să învingă acele răni ascunse, el era un avocat loial și plin de compasiune al tuturor acelora care servesc națiunea noastră, în uniforme”, se afirmă în același comunicat.

Robin Williams și-a arătat afecțiunea pentru americanii în uniformă în 2007, atunci când unul dintre spectacolele sale în aer liber din tabăra din Arifjan, în Kuweit, a fost întrerupt brusc de o ceremonie de coborâre a drapelului.

Toată lumea s-a ridicat atunci în picioare. Iar actorul a improvizat astfel: „E mai degrabă bizar atunci când toată lumea pleacă la mijlocul reprezentației tale”, a declarat el, cu malițiozitate. „E ca și cum ai spune «la revedere» în mijlocul unei relații sexuale”.

„Toată lumea s-a dezlănțuit atunci. Iar caracterul lui de om bun era ceva care trebuia văzut”, a spus vicepreședintele USO, John Hanson.

Robin Williams s-a oferit să îi viziteze pe soldații răniți și aflați în spitalul militar Walter Reed din Washington. El a participat și la o gală, în 2012, la New York, în beneficiul foștilor militari combatanți rămași cu handicapuri fizice după războaie.

„Umorul poate fi o terapie pentru răniți. Face parte din întoarcere, din întoarcerea acasă”, spunea starul american.

„Acești oameni sunt incredibili. Faptul că m-am aflat alături de ei m-a făcut să mă simt insignifiant”, a declarat actorul.

Susținând spectacole în fața soldaților, Robin Williams relua într-o anumită măsură obiceiurile personajului pe care l-a interpretat în filmul „Good Morning, Vietnam” (1987), ireverențiosul animator de radio Adrian Cronauer.

Călcând pe urmele lui Bob Hope, ale cărui spectacole din timpul războiului din Vietnam au devenit legende ale comediei, Robin Williams a făcut parte dintre primii actori care au mers în turneu, cu USO, în Asia de sud-vest.

John Hanson își amintește că, în timpul unui turneu din 2007, pe parcursul căruia actorul și-a pierdut vocea, Robin Williams a acceptat cu reticență medalia St. Christopher a unui soldat.

„Robin a spus: «Așteaptă, tu mi-o dai pe a ta, iar eu ți-o dau pe a mea». S-a descheiat la cămașă și a scos de la piept o cruciuliță mare”, a spus John Hanson. „Ei au schimbat atunci un fel de protecții pe care fiecare le considera mai puternice decât o armură”, a mai spus acesta.

La rândul său, președintele american Barack Obama l-a descris pe Williams ca fiind „unic”. „Robin Williams a fost aviator, doctor, geniu, dădacă, președinte, profesor, Peter Pan și orice altceva. Dar a fost unic”, a spus Obama, adăugând: „A venit în viețile noastre ca un extraterestru și a sfârșit prin a atinge orice element al spiritului uman. Ne-a făcut să râdem. Ne-a făcut să plângem. Le-a oferit gratuit și cu generozitate talentul său nemăsurat celor care aveau nevoie mai mult – de la trupele noastre din străinătate la cei marginalizați de pe străzi”.

Starul american a fost găsit decedat luni, la vârsta de 63 de ani, în reședința sa din California. Autoritățile americane au anunțat marți că actorul s-a sinucis, spânzurându-se cu o curea. Anchetatorii au găsit tăieturi pe încheietura mâinii stângi a actorului, iar un briceag era în apropierea cadavrului. Pe vârful briceagului erau urme care par a fi de sânge uscat, astfel că vor fi efectuate analize suplimentare pentru a se stabili compoziția substanței depistate.

Actorul american nu a încercat niciodată să își ascundă problemele provocate de consumul de alcool și de droguri, dar, după o perioadă de abstinență ce a durat 20 de ani, Robin Williams a recidivat în 2005, în timpul filmărilor pentru lungmetrajul „Marele alb”. Williams s-a internat ulterior într-o clinică specializată.

Robin Williams a devenit cunoscut datorită rolului din serialul de televiziune „Mork and Mindy” și a câștigat un premiu Oscar pentru prestația din filmul „Good Will Hunting”. Actorul a mai fost nominalizat de trei ori la premiile Academiei de film americane, pentru rolurile din „Bună dimineața, Vietnam”, „Cercul poeților dispăruți” și „Regele pescar”. Recent, Robin Williams a jucat în sitcomul „The Crazy Ones”, de pe postul CBS, rolul lui Simon Roberts, excentricul director al unei agenții de publicitate, dar serialul a fost anulat de producători după numai un sezon.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
ADIO, maestre! A murit Căpitanul din Titanic și Regele din Stăpânul Inelelor
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ