Șomajul în România, printre cele mai scăzute din Europa și nu va crește în curând

Redactor:
Florentina Dinu
Șomajul în România, printre cele mai scăzute din Europa și nu va crește în curând

Rata șomajului, ajustat sezonier, în România a rămas constant la 5,2% în iunie, față de intervalul 3,8-4,0% în care s-a majorat în cea mai mare parte a anului trecut, dar este încă moderat în termeni absoluti.

În special, rata șomajului a început să crească în februarie (până la 4,3% de la 3,7% în ianuarie), înainte de izbucnirea coronavirusului în martie.

Cele mai mici rate ale șomajului din Europa, in Romania

În Europa, România se mândrește în continuare cu cele mai mici rate ale șomajului, iar analiștii locali nu văd o creștere semnificativă în următorii doi ani.

În iunie, luna în care restricțiile de răspândire a pandemiei coronavirusului (COVID-19) au început să fie ridicate în majoritatea statelor membre ale UE, rata șomajului în UE a crescut la 7,1% față de 7% în mai.
În zona euro, rata șomajului a crescut la 7,8% față de 7,7%, potrivit Eurostat, citat de Agerpres.

Rată șomajului a crescut în mai

Conform datelor INS, numărul persoanelor fără șomaj (15-74 ani) a crescut la 463.000 în mai, rata șomajului a crescut cu 0,4% față de aprilie, până la 5,2% (cel mai înalt nivel din ultimii trei ani).

Analiștii Banca Transilvania estimează că rata medie a șomajului anual în perioada 2020-2022 va fi de 5,4%, deoarece scăderea din 2021 și 2022 va compensa creșterea din 2020.

Economistul principal al Băncii Transilvania a menționat „măsurile de politică economică implementate, flexibilitatea crescută pe piața forței de muncă și perspectivele pentru ca economia internă să intre în ciclul post-pandemic pe termen scurt”.

România rămâne sub media europeană de 7,1% sau a SUA cu 11% în iunie 2020, potrivit unui studiu publicat joi de KeysFin.

Inchide