Sondaj în Grecia, înaintea alegerilor legislative anticipate din septembrie: cu stă Syriza

Sondaj în Grecia, înaintea alegerilor legislative anticipate din septembrie: cu stă Syriza
Publicat: 28/08/2015, 14:43

Syriza, care se confruntă cu un val de plecări din formațiune, devansează cu 3,5 partidul Noua Democrașie (ND, dreapta), creditat cu 19,5%, potrivit acestei anchete efectuate de către Institutul ProRata pentru cotidianul de stânga Efimerida ton Syntakton.

Neonaziștii din cadrul formațiunii Zori Aurii, ai căror lideri sunt judecați într-un proces, se clasează pe poziția a treia, cu 6,5%.

Noua formațiune Unitatea Populară, a euroscepticului Panagiotis Lafazanis, care a părăsit Syriza împreună cu un grup de 24 de deputați, ar urma să treacă de pragul de acces în Parlament (3%), fiind creditată cu 3,5% din intențiile de vot.

Partidul de centru To Potami al fostului jurnalist de televiziune Stavros Theodorakis obține 4%. Socialiștii din cadrul Pasok, care au dominat mult timp viața politică greacă, alături de ND, înainte să se prăbușească, sunt creditați cu doar 4,5%.

Însă un sfert dintre persoanele intervievate (25,5%) se declară indecise.

Alexis Tsipras și-a anunțat joia trecută demisia, după doar opt luni la putere, provocând un scrutin anticipat care ar urma să aibă loc pe 20 septembrie. Liderul Syriza, în vârstă de 41 de ani, speră să-și refacă formațiunea, destrămată din cauza unei cure de austeritate impuse grecilor în cadrul unui nou plan de salvare internațional.

„Poporul grec va da un mandat puternic pentru prezent și pentru viitor” în urma acestor alegeri, a preconizat Alexis Tsipras într-o declarație publicată în ediția de vineri a ziarului partidului, Avgi. „Grecia nu poate reveni în trecut și nu va reveni în trecut”, a adăugat el. „Ea va merge doar înainte”, a subliniat Tsipras.

O largă majoritate a grecilor (64%) dezaprobă, totodată, organizarea acestor alegeri. este vorba despre al cincilea rând de alegeri în șase ani.

Syriza, care a obținut aproximativ 36% din voturile exprimate în alegerile legislative din 25 ianuarie, a plasat renunțarea la austeritate în centrul programului său politic.

Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 1.000 de persoane, în perioada 25-26 august, după anunțarea crării noului partid Unitatea Populară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase