SOROS, în centrul dezbaterilor publice. Este bancher, este evreu, face donații pentru Partidul Democrat: ținta perfectă pentru DENIGRĂRILE politicienilor de dreapta

SOROS, în centrul dezbaterilor publice. Este bancher, este evreu, face donații pentru Partidul Democrat: ținta perfectă pentru DENIGRĂRILE politicienilor de dreapta
Publicat: 02/11/2018, 11:42
Actualizat: 26/03/2019, 00:50

Discursurile cu accente denigratoare ale unor activiști politici de dreapta la adresa miliardarului George Soros, unul dintre donatorii Partidului Democrat din SUA, s-au mutat treptat în ultimii ani din sferele marginale ale spațiului public în centrul dezbaterii politice, comentează New York Times.

„Săptămâna trecută, la câteva ore după ce primise un dispozitiv exploziv la reședința sa de la periferia orașului New York, miliardarul George Soros a primit un telefon de la colegi, pentru a discuta despre o altă amenințare: acțiunile Guvernului autoritarist din Ungaria în scopul închiderii Universității înființate în Budapesta. Tentativa de atac cu bombă din New York – despre care s-a stabilit ulterior că s-a înscris într-o serie de tentative similare vizându-i pe principalii critici ai președintelui Donald Trump – nu a apărut pe neașteptate. Nu este o coincidență că domnul Soros se confruntă, în același timp, cu amenințări din două țări situate la distanță de mii de kilometri,” explică editorialiștii Kenneth Vogel, Scott Shane și Patrick Kingsley într-un articol publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Cum s-a mutat calomnierea lui George Soros din zonele marginale spre centrul spațiului public”.

„Pe ambele maluri ale Atlanticului, o rețea de activiști și politicieni de dreapta au petrecut ani încercând să îl portretizeze pe George Soros nu doar ca fiind un puternic adversar politic, ci personificarea a tot ce ei detestă. Recurgând la o formă de antisemitism codificat, l-au portretizat ca fiind liderul unei mișcări «globaliste», un radical de stânga care ar submina ordinea stabilită, încercând să dilueze caracterul de rasă albă, creștin, al societăților, prin imigrație. În acest proces, au împins versiunea lor despre George Soros (88 de ani) dinspre zonele obscure ale Internetului și din emisiuni radio spre centrul dezbaterilor politice”, cred editorialiștii NYT.

„Soros este denigrat deoarece este eficient„, afirmă Stephen Bannon, fost director pentru strategii de campanie al lui Donald Trump și fost consilier la Casa Albă, care acum încearcă să promoveze o mișcare naționalistă coordonată în Europa și Statele Unite, pentru contracararea influenței construite de George Soros în zona politică de stânga. „Pot doar să sper că într-o zi voi fi la fel de eficient ca el, și la fel de calomniat,” a spus Bannon, catalogând amenințările cu bombă drept „biletul de intrare în această arenă”.

La postul tv Fox News, în apelurile Partidului Republican pentru colectarea de fonduri și în studiile grupurilor de lobby conservatoare, George Soros este catalogat drept un simbol al liberalismului devenit agresiv. Președintele Donald Trump, un politician republican, îl menționează în postările pe Twitter și în discursuri ca fiind finanțatorul protestelor împotriva sa.

The very rude elevator screamers are paid professionals only looking to make Senators look bad. Don”t fall for it! Also, look at all of the professionally made identical signs. Paid for by Soros and others. These are not signs made in the basement from love! #Troublemakers

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 5, 2018

Familia prezidențială și consilierii merg uneori mai departe. Anul acesta, Donald Trump jr. a distribuit prin twitter acuzația lansată de actrița Roseanne Barr că George Soros ar fi „nazist”.

The president’s son retweeted the Roseanne Barr Soros Nazi lie pic.twitter.com/w2UonLyPHN

— David Frum (@davidfrum) May 29, 2018

În campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar din SUA, în care George Soros finanțează Partidul Democrat, miliardarul este acuzat că oferă bani și imigranților latino-americani care se îndeaptă spre Statele Unite, că susține prezența unui stat paralel în birocrația federală și protestele față de numirea de către Donald Trump a unui judecător controversat într-un post la Curtea Supremă de Justiție din SUA. În Europa, acțiunile împotriva lui George Soros sunt alimentate de lideri naționaliști precum premierul Ungariei, Viktor Orban, și de politicieni din foste țări comuniste precum Macedonia, Albania și Rusia.
„Este bancher, este evreu, face donații pentru Partidul Democrat – este furtuna perfectă pentru denigrare de către politicienii de dreapta, în SUA și în Europa”, explică Michael Posner, avocat pentru drepturile omului și fost oficial în Departamentul de Stat în timpul Administrației Barack Obama.

George Soros a oferit principalului său grup, Fundația pentru o Societate Deschisă, 32 de miliarde de dolari pentru ceea ce organizația numește drept eforturi de construire a democrației în Statele Unite și în lume. În plus, în Statele Unite, George Soros a contribuit personal cu peste 75 de milioane de dolari de-a lungul anilor la activitățile unor candidați și organizații, conform Comisiei Federale Electorale și Serviciului Intern pentru Venituri.

„Inițial, George Soros s-a concentrat pe susținerea democrațiilor apărute după dizolvarea Uniunii Sovietice. Însă, pe măsură ce în SUA a devenit un activist politic tradițional, conservatorii au intensificat eforturile pentru a-l discredita – și pentru a-i folosi imaginea în scopul discreditării candidaților și cauzelor pe care le susține – uneori exagerând ori caracterizând greșit rolul său în acțiuni ale unor grupuri pe care le finanțează și, în alte situații, prin campanii de imagine catalogate drept antisemite.

Notorietatea lui George Soros a crescut după ce, în campania electorală din 2016, Donald Trump și de aliații acestuia i-au atribuit rol principal în amenințarea pe care ei susțin că o reprezintă imigranții din America Centrală care se îndreaptă spre SUA și în ceea ce au numit drept «gloata» democrată care a protestat față de numirea judecătorului Brett Kavanaugh într-un post la Curtea Supremă de Justiție”, observă editorialiștii NYT.

Organizația Judicial Watch a preluat o temă utilizată de membrii republicani ai Congresului SUA în scrisori trimise Departamentului de Stat și Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională în care Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros este acuzată că folosește fonduri publice pentru promovarea unei agende liberale în Albania, Colombia, Macedonia și România. Un purtător de cuvânt al Fundației pentru o Societate Deschisă a declarat că programele la care se face referire se concentrează pe teme semnificative pentru „idealurile americane” precum combaterea corupției și promovarea principiilor statului de drept.

George Soros a donat peste 15 milioane de dolari în actualul ciclu electoral pentru susținerea candidaților Partidului Democrat din SUA. Reprezentanții lui George Soros afirmă că acesta a oferit un milion de dolari grupului Proiectul de Integritate a Democrației (Democracy Integrity Project), înființat după scrutinul prezidențial desfășurat în SUA în 2016 pentru a investiga presupusele ingerințe străine în procesul electoral și pentru a depista presupuse legături ale lui Donald Trump cu grupuri de interese ruse.

Miliardarul George Soros s-a născut la 12 august 1930, în Budapesta, Ungaria, în familia evreului Tivadar Soros, iar în copilările, a supraviețuit Holocaustului evreilor din Ungaria.

În octombrie 2009, Soros avea o avere de circa 8 miliarde de euro. Soros este proprietarul unor fonduri mutuale, între care celebrul Quantum Group of Funds.

El a devenit celebru în anul 1992, când a făcut un profit de un miliard opt sute de milioane de dolari, mizând la bursă pe deprecierea lirei sterline. Ulterior, autoritățile britanice au fost nevoite să scoată lira din mecanismul de schimb valutar al UE.

În 1993, Soros a înființat Fundația pentru o Societate Deschisă, numită și Fundația Soros, care sprijină fundațiile sale din Europa centrală și de est și fosta Uniune Sovietică.

În timpul crizei imigranților din Europa, în 2015, Soros a îndemnat guvernele europene să contribuie cât mai mult la ameliorarea dezastrului umanitar ce se desfășura, fundațiile finanțate de el activând, ele însele, pentru salvarea și adăpostirea refugiaților.

Grupări naționaliste l-au criticat pentru aceasta, acuzându-l chiar că el ar fi de vină pentru dislocarea refugiaților. Guvernul de la Budapesta în special a devenit un agresiv critic al lui Soros, de exemplu un discurs ținut în fața Parlamentului European, în care cerea Uniunii să limiteze cheltuielile excesive pentru politica de coeziune și agricultură a fost aspru criticat.

Conform lui Soros, conflictele sale repetate cu guvernul Ungariei au la bază ideea că „Planul lui Viktor Orban consideră că frontierele naționale sunt obiectivul, iar refugiații sunt un obstacol. Al nostru consideră că protejarea refugiaților este un obiectiv, iar frontierele sunt un obstacol.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cât a costat sicriul lui Costel Corduneanu? ”Stăpânul Moldovei”, înmormântare cu fast în cimitirul unde...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier