Soția opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care s-a îmolnăvit subit, cere evacuarea medicală a acestuia

Soția opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care s-a îmolnăvit subit, cere evacuarea medicală a acestuia
Publicat: 29/05/2015, 21:17
Actualizat: 29/05/2015, 22:48

Vladimir Kara-Murza Jr., un aliat al fostului lider al opoziției ruse Boris Nemțov, asasinat în februarie lângă Kremlin, și-a pierdut cunoștința la Moscova, marți, și a fost spitalizat prezentând, potrivit soției sale, „simptome de otrăvire”.

Ea a declarat că hemodializa la care a fost supus în tratarea insuficienței renale „nu a avut niciun efect” și a cerut ca acesta să fie transferat cu avionul din Rusia „la un centru medical în Europa sau Israel, unde poate fi testat toxicologic complet și tratat”.

Tatăl lui Kara-Murza a declarat joi pentru postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) că „situația pare să fie mai gravă decât credeam noi”.

„Rinichii săi au încetat să mai funcționeze seara. Iar Volodia (Vladimir Kara-Murza Jr.) este în viață acum mulțumită unui rinichi artificial și hemodializei, care poate conduce la leziuni la nivelul altor organe”, spunea el, adăugând că „plămânii săi sunt ventilați artificial. Este conectat la zece dispozitive”.

Tatăl lui Kara-Murzaeste jurnalist al serviciului rus RFE/RL.

Familia activistului a fost prudentă în declarații publice cu privire la un eventual act criminal, subliniind că până în prezent nu există nicio probă care să susțină această ipoteză.

„Nu există niciun caz penal până acum, nu a fost deschis niciunul, pentru că el este pur și simplu un pacient obișnuit care a ajuns la un spital din Moscova cu ambulanța. Acesta este statutul său, nimic mai mult”, a declarat joi tatăl său pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

El a spus că medicii ruși cred că fiul său ar fi putut să fi ingerat o cantitate periculoasă de antidepresive, pe care ar fi putut să înceapă să le ia după asasinarea lui Nemțov, în urmă cu trei luni.

„Sarcina noastră, acum , este să îl aducem pe o traiectorie normală de recuperare”, a declarat el pentru Ecoul Moscovei, adăugând că „vom stabili cauza (bolii) mai târziu”.

Kara-Murza Jr., în vârstă de 33 de ani, este coordonator la Open Russia, o organizație nonguvernamentală (ONG) fondată de către fostul magnat Mihail Hodorkovski, un critic extrem de dur al președintelui rus Vladimir Putin, care a ispășit zece ani de închisoare în Rusia și care în prezent trăiește în Elveția.

El s-a îmbolnăvit la o zi după ce ONG-ul a publicat un film documentar care acuză Guvernul Republicii Cecenia, condus de aliatul Kremlinului în regiune Ramzan Kadîrov, de corupție și abuzuri în domeniul drepturilor omului.

O sursă din Congresul Statelor Unite a declarat pentru RFE/RL că diplomați americani și britanici de la Moscova se coordonează în vederea unei eventuale evacuări medicale din Rusia a lui Kara-Murza, care are dublă cetățenie – rusă și britanică.

Un purtător de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite de la Moscova, Will Stevens, a redirecționat o solicitare RFE/RL de a comenta către Ambasada Marii Britanii.

Un purtător de cuvânt al Foreign Office a declarat pentru RFE/RL că diplomați britanici „oferă asistență consulară unui cetățean britanic cu dublă cetățenie, bolnav, la Moscova”.

O sursă de la Foreign Office a declarat că evacuarea medicală nu este un serviciu inclus în asistența consulară. „Noi îi sfătuim pe oameni să urmeze sfatul personalului medical”, a declarat această sursă pentru RFE/RL. Ea a arefuzat să discute cazul lui Kara-Murza, dar a declarat că, în general, asistența consulară „include de obicei contactarea familiei persoanei implicate și a autorităților locale”, dar și vizite la spital.

Tatăl lui Kara-Murza a declarat pentru servciul rus al RFE-RL că nu exclude posibilitatea unei evacuări medicale a fiului său din Rusia.

Kara-Murza locuiește la Washington de mult timp, dar a călătorit frecvent în Rusia, unde a lucrat pentru grupări din cadrul opoziției liberale.

El este membru al partidului de opoziție RPR-Parnas, al cărui cofondator a fost Nemțov – un fost vicepremier rus și un critic vocal al Kremlinului care a fost asasinat în centrul Moscovei pe 27 februarie.

În perioada în care a locuit în capitala Statelor Unite, unde își au reședința soția și copii săi, Kara-Murza a fost principalul agent de legătură între grupuri din cadrul opoziției ruse și decidenți americani.

El s-a alăturat luna trecută fostului premier Mihail Kasianov, un oponent al Kremlinului, într-o acțiune de lobby pe lângă decidenți americani vizând impunerea de sancțiuni unor televiziuni rusești „propagandiste” pe care le acuză că au purtat o campanie de denigrare care a contribuit, în opinia lor, la asasinarea lui Nemțov.

„Sunt profund îngrijorat de boala misterioasă a lui Vladimir Kara-Murza, mai ales ținând cont de recenta asasinare a lui Boris Nemțov și de numărul opozanților otrăviți ai lui Putin”, a declarat reprezentantul republican Chris Smith din New Jersey, citat într-un comunicat. „Îndemn Guvernul rus să garanteze securitatea domnului Kara-Murza și să faciliteze transferul său la un spital în afara Federației Ruse în vederea unor evaluări și îngrijiri suplimentare”, a adăugat Smith, președintele Comitetului Helsinki american.

Senatorul democrat Benjamin Cardin din Maryland a afirmat, într-un mesaj postat joi pe Twitter, că este, la rândul său, „îngrijorat” de „declinul misterios” al sănătății lui Kara-Murza, adăugând că „monitorizează situația”.

„Suntem îngrijorați în legătură cu Vladimir Kara-Murza și cerem să primească cele mai bune îngrijiri medicale de îndată. Ne gândim la el și la familia sa”, a declarat John Tefft, ambasadorul Statelor Unite în Rusia.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american, Jeff Rathke, a declarat joi, la Washington, că oficiali americani „au văzut rapoarte potrivit cărora liderul societății civile Vladimir Kara-Murza se află într-o stare critică la un spital din Moscova”. „Ne gândim la el și ne așteptăm să primească cea mai bună îngrijire medicală posibilă. Urmărim evoluțiile îndeaproape”, a adăugat Rathke. El a refuzat să spună dacă oficiali americani acționează sau nu să faciliteze evacuarea medicală a lui Kara-Murza din Rusia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Omagiu adus lui Bernard Hill de membrii distribuţiei "Stăpânul Inelelor"
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
BANII românilor sunt verificați. Statul CONFISCĂ tot. Legea pe care ești obligat să o respecți
Mașinile diesel devin istorie. Motorina nu mai este rentabilă în benzinării
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cum va fi vremea în luna mai: Temperaturi peste medie și precipitații variabile
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
(P) Importanța Pavelelor de Cauciuc: O Alegere Durabilă și Versatilă pentru Diverse Aplicații