Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept aliat major din afara NATO
Publicat: 07/07/2012, 18:14
Actualizat: 07/07/2012, 18:14

Statele Unite au desemnat Afganistanul drept „aliat major din afara NATO”, acordând privilegii speciale acestei țări de unde majoritatea forțelor internaționale, conduse de SUA, se vor retrage până la sfârșitul lui 2014, a anunțat secretarul de Stat american Hillary Clinton sâmbătă, relatează AFP.

Clinton a anunțat acest statut, acordat în mod oficial în prealabil de către președintele american Barack Obama, în cursul unei vizite-surpriză la Kabul, oraș pe care l-a părăsit în jurul orei locale 9.30 (8.00, ora României), după trei ore petrecute pe teritoriul afgan.

Statutul prevede un cadru de cooperare în domeniul securității și apărării pe termen lung

Acordarea acestuia făcea parte din acordul de parteneriat strategic dintre Afganistan și Statele Unite, semnat de către Obama și omologul său Hamid Karzai la începutul lui mai.

Statutul de „aliat major din afara NATO”, un privilegiu acordat deja altor 15 țări, între care Israel, Japonia, Australia, Egipt și Bahrein, permite acestor state să beneficieze de o cooperare militară cu Washingtonul, în special în domeniile dezvoltării și achiziționării de armament.

„Este un tip de relație care, în opinia noastră, va aduce beneficii Afganistanului, în contextul în care vom efectua tranziția (în domeniul securității către forțele afgane) și vom pregăti prezența (americană în Afganistan) după 2014”, a declarat Hillary Clinton într-o conferință de presă de la Kabul.

Obama și Karzai au semnat un acord strategic în cursul unei vizite-surpriză a președintelui american la Kabul, în noaptea de 1 spre 2 mai, după un an de la raidul de eliminare a lui Osama ben Laden, în Pakistanul vecin.

Acest acord nu prevede baze militare permanente în Afganistan, dar angajează această țară în oferirea unui „acces forțelor americane până și după 2014”, precum și posibilitatea ca forțele americane să rămână și după 2014 în Afganistan, cu scopul de a „forma forțele afgane și a elimina (elemente) Al-Qaida rămase”. Însă parteneriatul „nu angajează Statele Unite în privința unui număr fix de militari sau a unui nivel de finanțare în viitor”.

Statele Unite dețin în continuare aproximativ 87.000 de militari în Afganistan, cel mai mare contingent din cadrul forțelor NATO (ISAF), care numără în total aproximativ 130.000 de militari. Încheierea misiunii acestei forțe este prevăzută până la sfârșitul lui 2014.

O Conferință privind cooperarea civilă internațională în Afganistan după 2014 urmează să aibă loc duminică la Tokyo. Donatorii internaționali de fonduri către Afganistan urmează să stabilească valoarea ajutorului pe care îl vor oferi după retragerea NATO, la sfârșitul lui 2014, și să evite o încetare a donațiilor, care ar fi catastrofală pentru populație, potrivit unor organizații nonguvernamentale (ONG).

„Statele Unite se vor angaja în mod substanțial în legătură cu ceea ce am făcut în trecut”, a declarat Clinton. „Nu ne gândim să abandonăm Afganistanul. Din contră”, a adăugat ea.

Un oficial din cadrul Departamentului de Stat, care a solicitat protecția anonimatului, a refuzat să precizeze valoarea ajutorului promis de către Statele Unite, indicând, totuși, că ar fi necesar să rămână la nivelul actual. În 2012, ajutorul american a fost „deosebit de important”, atingând suma de 2,3 miliarde de dolari, a precizat el. În 2003, ajutorul atingea suma de un miliard de dolari.

Cele 70 de state participante la reuniunea de la Tokyo urmează se pună de acord ca, după 2014, Afganistanului să îi fie alocată anual suma de 3,9 miliarde de dolari, potrivit mai multor surse diplomatice de la Kabul. În schimb, donatorii vor cere Guvernului afgan progrese în materie de guvernanță, în special în lupta împotriva corupției.

ONG-ul Transparency International clasa în 2010 Afganistanul ca a doua cea mai coruptă țară din lume, alături de Birmania, fiind întrecute de Somalia.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani