Statele Unite au ordonat închiderea Consulatului Chinei la Houston. Reacția Beijingului

Statele Unite au ordonat închiderea Consulatului Chinei la Houston. Reacția Beijingului
Statele Unite au ordonat închiderea Consulatului Chinei la Houston. Reacția Beijingului. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 22/07/2020, 16:50

Statele Unite au solicitat în mod neașteptat Chinei să „încheie orice operațiuni și evenimente” desfășurate la Consulatul său din Houston, Texas, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing, care cataloghează solicitarea Washingtonului drept „o escaladare fără precedent” a tensiunilor dintre cele două țări.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului american de Stat, Morgan Ortagus, a declarat că decizia a fost luată „pentru a proteja proprietatea intelectuală și informațiile private ale americanilor”, dar nu a oferit detalii suplimentare cu privire la motivele din spatele solicitării, informează CNN.

Relațiile dintre China și Statele Unite s-au înrăutățit puternic în ultimul an, pe fondul unui război comercial între cele două țări, al pandemiei de COVID-19 și al situației drepturilor omului din Hong Kong și Xinjiang.

Într-un comunicat separat de presă, un alt reprezentant al Departamentului american de Stat a anunțat că Beijingul „a desfășurat de-a lungul anilor operațiuni ilegale de spionaj, iar acele activități au crescut în amploare în ultimii ani”.

Marți seara, Poliția din Houston a informat că a fost anunțată în legătură cu un nor puternic de fum în apropierea Consulatului, iar presa locală a postat videoclipuri în care mai multe persoane, probabil oficiali din cadrul instituției, ardeau documente în curtea Consulatului.

China, profund nemulțumită de decizia Statelor Unite

Printr-un comunicat postat pe rețelele sociale, Ministerul de Externe de la Beijing a declarat că ordinul de închidere a Consulatului este „o provocare unilaterală din partea părții americane, care încalcă grav legislația internațională, normele de bază privind relațiile internaționale și acordul consular bilateral dintre China și Statele Unite”.

„China condamnă puternic această mișcare revoltătoare și nejustificată care va sabota relațiile dintre China și Statele Unite. Facem apel la Statele Unite să renunțe imediat la această decizie eronată, altfel China va lua măsurile necesare”, se arată în comunicat.

Ministerul chinez de Externe mai adaugă că Statele Unite „stigmatizează și atacă sistemul social din China, hărțuiesc membrii corpului diplomatic și consular chinez din SUA și intimidează și interoghează elevii și studenții, confiscându-le bunurile sau chiar reținându-i fără motiv”.

Secretarul american de Stat, Mike Pompeo se află momentan în Europa, unde a discutat cu mai mulți lideri UE despre importanța unor măsuri ferme împotriva Chinei și unde s-a întâlnit cu disidenți chinezi aflați în exil.

„Statele Unite nu vor tolera încălcările suveranității noastre de către Republica Populară Chineză și nici intimidarea cetățenilor noștri, așa cum nu am tolerat nici practicile comerciale nedrepte ale Chinei, furtul locurilor de muncă ale americanilor sau alte comportamente. Președintele Trump insistă asupra importanței corectitudinii și reciprocității în privința relațiilor dintre Statele Unite și China”, a declarat Ortagus.

Decizia vine în contextul în care, marți, procurorii americani au pus sub acuzare doi hackeri chinezi în legătură cu un atac cibernetic asupra cercetătorilor care lucrează pentru descoperirea unui tratament și a unui vaccin pentru COVID-19. Procurorii susțin că atacul a fost sprijinit de Guvernul chinez. De altfel, aceasta este prima dată când Statele Unite acuză în mod oficial că o grupare de hackeri ar lucra pentru Guvernul de la Beijing.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...