Statele Unite plasează în stare de disponibilitate încă 2.000 de militari, care ar putea fi detașați în Orientul Mijlociu

Statele Unite plasează în stare de disponibilitate încă 2.000 de militari, care ar putea fi detașați în Orientul Mijlociu
Publicat: 17/10/2023, 20:14

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a emis, marți, un ordin prin care încă aproximativ 2.000 de militari americani sunt plasați în stare de disponibilitate imediată pentru a fi trimiși în Orientul Mijlociu, în cadrul măsurilor de susținere a Israelului, care ar putea lansa o invazie în Fâșia Gaza.

Cei 2.000 de militari americani sunt staționați în prezent în baze din Statele Unite și din Europa, dar, în caz de necesitate, vor putea fi detașați în Orientul Mijlociu, pentru misiuni de consiliere și de intervenții medicale, nu pentru operațiuni combatante.

”Ordinul de mobilizare are rolul de intensificare a capacităților de reacție rapidă, în funcție de evoluțiile mediului de securitate din Orientul Mijlociu”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de cotidianul The New York Times.

Statele Unite au mobilizat deja forțe militare semnificative în Orientul Mijlociu. Portavionul USS Gerald Ford și grupul naval aferent se află în estul Mării Mediterane, în largul Israelului. Un alt grup naval, care include portavionul USS Dwight D. Eisenhower, ar urma să ajungă în zonă în aproximativ două săptămâni. Armata americană anunțase deja că va trimite în regiune aproximativ 2.000 de militari americani și o echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) specializată în recuperarea ostaticilor.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a dat asigurări că militarii americani nu se vor implica în operațiuni combatante. ”Este vorba despre un semnal în sensul descurajării militare. Nu vrem ca acest conflict să escaladeze și să se extindă”, a declarat John Kirby, citat de postul de televiziune CNN și de site-ul Tagesschau.de.

Statele Unite au avertizat constant Iranul și organizația islamistă libaneză Hezbollah, susținută de Teheran, să nu se implice în conflictul dintre Israel și grupurile fundamentaliste palestiniene Hamas și Jihadul Islamic.

Armata israeliană a continuat, marți, atacurile aeriene asupra Fâșiei Gaza, vizând zeci de obiective ale grupului Hamas. Au fost eliminați mai mulți militanți ai grupului islamist, printre care Ayman Nofal, comandantul operațional responsabil de zona centrală a Fâșiei Gaza.

Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza a ajuns la cel puțin 3.000 de morți și aproximativ 12.500 de răniți, a anunțat marți Ministerul local al Sănătății, conform agenției de presă WAFA. Alți 61 de palestinieni au fost uciși de armata israeliană, în ultimele 11 zile, în celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania, iar aproximativ 1.250 de persoane au fost rănite.

În Israel, bilanțul atacurilor comise de militanți ai grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic este de 1.300 de morți și peste 4.000 de răniți.

Foto: Profimedia

Citește și:

Scholz e îngrijorat de situația din Gaza /Regele Iordaniei avertizează, înaintea unui summit cu Biden, că Orientul Mijlociu e „pe marginea prăpastiei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Leguma cu care culegătorii au dat lovitura în această perioadă. E la discreţie şi ia...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Klaus Iohannis se retrage. Eșec total pentru președinte
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×