Strategia diabolică a Boko Haram. Cum sunt antrenate femeile să ucidă

Strategia diabolică a Boko Haram. Cum sunt antrenate femeile să ucidă
Publicat: 09/04/2016, 00:37
Actualizat: 02/11/2016, 00:37

Gruparea teroristă Boko Haram comite numeroase orori în Africa de Vest, bombardând școli, biserici și moschei, ruinând sate întregi și capturând femeile pentru a le instrui cum să devină atacatori kamikaze.

Una dintre cele ținute captive de către Boko Haram povestește pentru New York Times cum o învățau teroriștii să ucidă.

„Ține bomba sub axilă ca să-și păstreze echilibrul […]Tăie capul inamicului din spate. Va muri mai ușor”, povestește Rahila Amos, o femeie de 47 de ani din Nigeria despre instrucțiunile primite de la teroriști.

Rahila își amintește că luptătorii au venit în satul ei într-o dimineață, trăgând focuri de armă și aruncând din mașinile lor femei și copii. Frații ei au fost împușcați, în timp ce soțul și cinci dintre copii au reușit să fugă.

Femeia, de religie creștină, a fost obligată să se înscrie în Boko Haram și să se convertească la Islam, un prim pas în drumul ei de a deveni atacator kamikaze. Instrucția includea învățături coranice și ultima lecții despre cum să devii un atacator sinucigaș si cum să decapitezi.

„Ne spuneau că dacă urmărim să atacăm grupuri de 10-20 de persoane să apăsăm pe detonator”, spune ea.

Rahila a avut norocul de a nu fi abuzată, pentru că avusese deja soț și 7 copii, însă spune că cel puțin 15 dintre colegele ei au fost violate.

„Foamea era o altă parte a antrenamentului făcut de Boko Haram. Mâncam o masă pe zi, un fel de pastă de porumb făcută din pulbere”, mai povestește Rahila Amos.

Într-o zi, toată grupa ei a fost dusă o fabrică pentru a vedea numeroase femei care aveau mâncare și apă din belșug.

„Urmați căile noastre și veți avea suficient de mâncare și de băut”, le-au spus luptătorii.

După două luni de formare, ea a reușit să scape, rămânând în spate în timpul unei adunări pentru antrenamentul de seară de seară. Femeia și-a luat cu ea cei doi copii și un nepot și a evadat, trecând granița în Camerun.

Ea susține că această strategie privind femeile kamikaze este foarte bine gândită și că unele dintre fetele instruite erau chiar entuziasmate de posibilitatea de a comite atacuri.

„E o cale directă spre cer”, li se spunea în acel grup.

Autoritățile din Camerun și Nigeria au declarat că multe dintre aspectele povestite de către Rahila Amos seamănă cu poveștile altor femei care au scăpat de Boko Haram, inclusiv aspecte despre funeraliile pregătite pentru femei după ce acestea mor în explozii.

Colonelul Didier Badjeck, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din Camerun, susține că în urma atacurilor din zonele rurale, au fost găsite case în care erau ținute prizoniere femei și instruite în legătură cu actele de violență și Coranul.

„Le învață cum să mărească numărul de victime”, a mai spus el.

Boko Haram a comis numeroase orori în Africa de Vest printre care atacuri kamikaze la școli, biserici sau moschei, uciderea în masă a civililor sau ruinarea satelor în urma unor atacuri militare. Dar uluitoare rămâne capacitatea lor de a transforma femeile capturate în ucigași.

Până în 2014, 105 femei au fost folosit de Boko Haram pentru a comite atacuri sinucigașe, susține publicația The Long War Journal, care monitorizează activitatea teroristă.

De atunci, femei cu bombe ascunse în coșuri sau sub haine au ucis sute de oameni în atacuri kamikaze comise în piețe, stații sau tabere de refugiați.

„Acest lucru nu este ceva ce se poate învinge sau eradica așa, pur și simplu”, a declarat Issa Tchiroma Bakary, ministrul comunicațiilor din Camerun, acolo unde 22 de femei kamikaze au fost indentificate de la începutul anului.

„Nu știi cine poate fi. Atunci când vezi o fată care vine spre tine, nu știi dacă ascunde o bombă. Soldații nu pot deschide focul asupra oricărei femei care arată suspect. Ei știu unde avem călcâiul lui Ahile”, a mai declarat Bakari despre Boko Haram.

Abuzul comis de Boko Haram asupra femeilor a șocat lumea acum doi ani, când au luat cu asalt o școală capturând peste 300 de fete. Sute de femei au fost răpite, torturate, violate sau chiar însemnate, pentru a creea o nouă generație de luptători.

Gruparea trimite frecvent luptători să plaseze femeile kamikaze în moschei. Luna trecută, o femeie kamikaze a declanșat o bombă într-o moschee din nordul Nigeriei, la slujba de dimineață. O altă femeie a așteptat în afara moscheii, iar atunci când oamenii au fugit de prima explozie s-a detonat, omorând 24 de oameni.

Femeile kamikaze au fost folosite adesea de grupările extremiste de-a lungul ultimilor zeci de ani. Într-o carte denumită „Femeile și Terorismul”, autoarea Mia Bloom, susține că peste un sfert din atentatele sinucigașe din perioada 1985-2008 au fost comise de femei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
Anunț-îngrijorător despre Kate Middleton, după ce a spus public că are cancer! Starea ei de...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea se aplică deja în toată România. Este informația momentului pentru toți românii
Cum să faci 1 milion de euro în 5 ani! Discuție cu analistul financiar Iancu...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A vrut să experimenteze pe copil". Un tată și-a lăsat bebelușul să moară de foame...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cercetătorii au găsit o genă care protejează împotriva Alzheimer