STUDIU. Ce afecțiune gravă îi pândește pe toți pacienții vindecați de COVID-19

Redactor:
Razvan Ilie
STUDIU. Ce afecțiune gravă îi pândește pe toți pacienții vindecați de COVID-19
Efecte grave post-traumatice după Covid-19

Pacienții care s-au vindecat de noul coronavirus după ce au trecut prin forme grave ale bolii riscă să dezvolte un sindrom extrem de periculos în următoarele luni sau chiar ani. 

Pe lângă formele de insuficiență respiratorie sau boli ale plămânilor pe termen lung, supraviețuitorii de coronavirus, care s-au îmbolnăvit grav de această boală, ar trebui să fie analizați și pentru o tulburare gravă de stres post-traumatic (PTSD). Solicitarea a venit din partea unui grup de medici de vârf, citați de BBC.

Pacientii care au necesitat terapie intensivă sau tratament spitalicesc prelungit prezintă riscul de a dezvolta probleme de sănătate mintală din cauza traumelor psihologice din lupta cu infecția extrem de invazivă, au explicat medicii.

Grupul de lucru pentru răspunsul la traumatismele post-Covid, condus de University College London, este format din expe , bnrți biologi și medici care spun că zeci de mii de oameni care au fost internați cu simptome de Covid-19 ar trebui să fie evaluați și verificați periodic pentru semnele traumatice ascunse.

Sindromul PTSD implică simptome precum coșmaruri, evitarea gândurilor sau sentimentelor legate de o experiență traumatică, schimbări negative ale gândurilor sau stării de spirit, precum și experiențe de marginalizare.

Cercetările efectuate de grup au descoperit că unele persoane externate de la Terapia intensivă după ce au fost grav bolnave de Covid-19 s-au simțit panicate când au ieșit singure în afara casei sau au resimțit furie extremă pentru că nu se simt „din nou la normal până acum”.

Psihiatrul Michael Bloomfield, care face parte din grupul de lucru, a declarat pentru BBC că pacienții ale căror condiții au fost suficient de grave pentru a fi internați la spital s-au confruntat cu o experiență „foarte înfricoșătoare și invazivă”.

Covid-19: sănătatea este afectată pe termen lung

Doctorul Virgil Musta, medic în cadrul spitalului „Victor Babeș” din Timișoara și purtător de cuvânt al instituției, a declarat că a observat, la unii pacienți declarați vindecați de coronavirus că, de fapt, COVID-19 le-a afectat grav sănătatea pe termen lung.

„Este adevărat, virusul are un tropism pe anumiți receptori care se regăsesc în mai multe organe. Nu numai în plămâni, ci și la nivelul inimii, creierului, rinichiului, vaselor și astfel produc afectări în aceste zone.

Sunt mai cunoscute modificările la nivelul plămânului. Noi am constatat că pacienți în care în faza acută a bolii au prezentat un anumit fel de leziune, specifică. Când au venit la control la o lună, la două luni, avea leziuni mai grave,ceea ce înseamnă că boala a evoluat”, a spus medicul, la un post TV.

Doctorul Virgil Musta a mai precizat că foarte mulți pacienți tineri, cu vârste între 30-49 de ani, spun că prezintă unele simptome, pe termen lung, asupra sistemului nervos, pe alte organe care continuă și după negativarea și declararea vindecată a coronavirusului.

Patru transferuri stelare la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru i-a dat lovitura de graţie lui Gigi...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
FOTO. Andreea Marin, imagini de când era `vânată` de Playboy! Așa nu și-o mai aduce...
FOTO. Ea este considerată una dintre cele mai frumoase fiice de fotbaliști din lume! Cum...
Anunț important pentru românii cu mașină pe benzină și motorină. Ce se întâmplă la pompă...
Vacanţă în pandemie, cu preţul sănătăţii publice. Avertismentul experţilor: Efectele distracţiei se măsoară în numărul...
O familie din Iași s-a mutat în Zanzibar din cauza pandemiei: „Preţurile sunt chiar foarte...
Doliu uriaș la Pro TV. Andreea Esca, răpusă de durere
Ce a făcut Gigi Becali când a aflat că Anamaria Prodan e în stare gravă....
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
GE-NI-AL! Așa poți să primești o pensie de 3.000 de lei lunar. Trebuie să urmezi...
Zeci de copii cu păr pe tot corpul. Ce gafă halucinantă au făcut medicii: se...
Horoscop chinezesc complet pentru 2021: Pe ce dată începe Anul Boului de Metal?
Actrița din Juno și Inception a devenit el. Cum arată după ce a dezvăluit că...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Care este cea mai căutată resursă din lume, care în ţara noastră există din belşug,...
Anda Adam și soțul ei au divorțat fără ca nimeni să știe?! Aceste detalii i-au...
Inchide