SUA acuză oficial Rusia că a încercat să influențeze alegerile prin atacurile cibernetice de la Convenția Democrată

SUA acuză oficial Rusia că a încercat să influențeze alegerile prin atacurile cibernetice de la Convenția Democrată
Publicat: 08/10/2016, 10:32
Actualizat: 11/10/2016, 11:24

Guvernul Statelor Unite a acuzat formal Rusia de atacuri cibernetice asupra rețelei de calculatoare ale Partidului Democrat, acțiuni în urma cărora au fost făcute publice 19.000 de e-mailuri din care reieșea faptul că formațiunea a spijinit-o pe Clinton în alegerile primare și a arătat că Moscova a încercat să „jnterfereze” cu alegerile prezidențiale din SUA. Administrația Obama a transmis că doar „înalți oficiali ruși” ar fi putut recurge la atacuri cibernetice și îndeamnă statul să ia măsuri la nivel federal pentru a asigura securitatea sistemelor de vot.

Hillary Clinton și oficialii americani i-au învinuit pe hackerii ruși că au furat mai bine de 19.000 de e-mailuri aparținând membrilor Partidului Democrat, dar anunțul de vineri este primul de acest tip venit din partea Administrației Obama, care a arătat găsit vinovatul în direcția Moscovei.

„Pe baza proporțiilor și minuțiozității acestor eforturi, am ajuns la concluzia că doar înalți oficiali ai Rusiei ar fi putut autoriza aceste activități”, a declarat public directorul Departamentului de Securitate Internă și responsabilul cu infrastructura intelligence a SUA. Acuzația marchează, astfel, escaladarea tensiunilor cu Rusia și vine la scurt timp după ce secretarul de stat John Kerry a cerut ca Rusia să fie cercetată pentru crime de război în Siria.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin a respins acuzațiile, catalogându-le drept „prostii”. „În fiecare zi site-ul lui Putin este atacat de câteva zeci de mii de hackeri. Multe dintre aceste atacuri provin de pe teritoriul SUA, dar noi nu dăm vina pe Casa Albă de fiecare dată”, a spus acesta pentru agenția Interfax.

Reprezentanții Casei Albe nu au precizat, însă, dacă o atribuire oficială a atacurilor cibernetice va atrage și aplicare de sancțiuni pentru Rusia. Agențiile americane au transmis și că unele state au detectat încercări de infiltrare în sistemele lor electorale și că, de cele mai multe ori, aceste tentative au fost originare din niște servere operate de o companie rusească. „Totuși, acum nu ne aflăm în poziția de a atribui aceste activități Guvernului Rus”, se arăta în declarația oficială.

Agențiile au transmis și că „natura descentralizată” a sistemelor americane de vot, la fel ca și lipsa conectivității între dispozitivele de vot ar putea proteja scrutinul de eventualele manipulări venite dinspre Rusia. În plus, acestea au avertizat autoritățile să ia rapid măsuri și să caute metode noi de protecție a spațiului online cu ajutorul Departamentului de Securitate Internă.

Serviciile americane de intelligence și administrația Obama au ajuns în această vară la concluzia că hackerii ruși au fost responsabili de invadarea serverelor Comitetului Democrat Național și de scurgerea de informații care a pus partidul într-o lumină negativă. Dacă până acum oficialii de la Casa Albă au fost mult mai rezervați în declarații, vineri acuzațiile au mers mai departe decât s-ar fi așteptat oricine, iar oficialii nu s-au oprit doar la a acuza public guvernul lui Putin, ci au lansat critici și la adresa grupului Wikileaks și a altor entități implicate în răspândirea acelor mesaje electronice.

Inițial, atacurile cibernetice ale serverelor Partidului Democrat au fost revendicate de Guccifer 2.0, care a pretins că este un hacker român independent, dar analiștii în securitate au ajuns la concluzia că acesta ar putea fi, mai degrabă, figura publică a unui grup de hackeri ruși.

„Cele mai recente dezvăluiri referitoare la e-mailurile făcute publice pe site-uri precum DCLeaks.com și WikiLeaks, dar și de pe contul online al lui Guccifer 2.0 au legătură cu metode și motivații dirijate din Rusia”, arăta declarația publică. În ultimele patru luni, multe site-uri au distribuit masiv informațiile furate nu doar de pe serverele Partidului Democrat, ci și de pe cele ale Agenției Mondiale Anti-Doping și ale partidului de guvernământ din Turcia.

Dezvăluirile referitoare la Agenția Mondială Anti-Doping ar putea veni ca o răzbunare împotria atleților care au tras semnalul de alarmă, dezvăluind scandalul de corupție din cadrul agenției anti-doping din Rusia. O investigație internă a relevat, de altfel, că unele dintre informații au fost parțial falsificate înainte să fie făcute publice.

Firmele specializate în securitate sunt de părere că o singură operațiune se află în spatele acestor atacuri în sisteme digitale închise, căreia diverși analiști i-au atribuit abrevieri diferite. Facy Bear, Advances Persistent Threat (APT) sau Sofacy Group sunt doar trei dintre ele, iar Fancy Bear pare să aibă legătură cu GRU, cel mai mare serviciu de intelligence din Rusia.

Un al doilea grup, cu nume de cod Cozy Bear sau CozyDuke se pare că a avut și el o contribuție la scurgerea de informații de la Convenția Partidului Democrat, dar nu a distribuit masiv orice informație desdcoperită. Americanii sunt de părere că această Cozy Bear este afiliată FSB, agenția de intelligence a Rusiei cu rădăcini directe în KGB.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală