SUA analizează opțiuni de creare a unei FORȚE DE STABILIZARE a Fâșiei Gaza /Casa Albă salută formarea Guvernului palestinian

SUA analizează opțiuni de creare a unei FORȚE DE STABILIZARE a Fâșiei Gaza /Casa Albă salută formarea Guvernului palestinian
Publicat: 28/03/2024, 21:05

Administrația Joe Biden poartă ”discuții preliminare” despre opțiuni de stabilizare a Fâșiei Gaza după încheierea ofensivei militare israeliene, iar printre propuneri figurează contribuții ale Pentagonului la finanțarea unei forțe multinaționale sau a unei echipe palestiniene de menținere a păcii.

Oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului pentru site-ul Politico.com că sunt analizate toate opțiunile care nu implică prezența trupelor americane pe teren. Finanțarea care ar putea fi oferită de către Departamentul american al Apărării ar putea acoperi necesitățile unei forțe de securitate și ar completa contribuțiile altor țări.

”Colaborăm cu partenerii prin discuții despre diverse scenarii de guvernare interimară și despre structuri de securitate în Fâșia Gaza imediat ce se relaxează criza. Am avut o serie de conversații atât cu israelienii, cât și cu partenerii noștri despre elementele-cheie post-conflict în Fâșia Gaza”, a declarat un oficial de la Washington, sub protecția anonimatului.

Planul ar urma să fie aprobat peste câteva săptămâni sau luni, mai ales că unii parteneri din Orientul Mijlociu condiționează participarea la inițiativă de prezentarea unui angajament privind soluția coexistenței a două state, israelian și palestinian. Există dubii și asupra antrenării în timp util a unei forțe de securitate palestiniene pentru menținerea ordinii în Fâșia Gaza, teritoriu decimat de cinci luni de lupte brutale.

Israelul este reticent să poarte astfel de discuții până nu învinge grupul Hamas la nivel militar și până nu reușește eliberarea celor peste 100 de ostatici din Fâșia Gaza. Unii membri ai Guvernului israelian au cerut menținerea prezenței militare după înlăturarea de la putere a mișcării Hamas, dar Washingtonul se opune ideii.

Casa Albă salută formarea noului Guvern palestinian

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a aprobat, joi, componența noului Guvern, condus de premierul Mohammed Mustafa. Membrii noului Cabinet vor depune jurământul de învestitură duminică.

”Prioritatea va fi reunificarea instituțiilor, inclusiv prin asumarea responsabilităților în Fâșia Gaza”, a declarat prim-ministrul Mohammed Mustafa, anunțând, potrivit cotidianului Le Figaro, ”reforme administrative”, ”combaterea corupției” și ”acțiuni de reconstrucție”.

”Am discutat despre revitalizarea Autorității Palestiniene și despre cât de important este acest lucru pentru a le furniza rezultate cetățenilor palestinieni, pentru a contribui la crearea condițiilor de stabilitate atât în Cisiordania, cât și în Fâșia Gaza. Trebuie să răspundem aspirațiilor poporului palestinian. Casa Albă consideră că o Autoritate Palestiniană reformată și revitalizată poate face aceste lucruri”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Siguranță Națională din cadrul Președinției SUA, citat de cotidianul The Jerusalem Post.

În cadrul eforturilor de stabilizare a Fâșiei Gaza și de eliberare a ostaticilor deținuți de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, Ronen Bar, directorul Serviciului israelian pentru Securitatea Internă (Shin Bet), a avut o întâlnire secretă la Cairo cu Abbas Kamel, șeful Serviciului egiptean de Informații, conform unor surse citate de site-ul Walla News.

Israelul a efectuat un raid aerian în Damasc

Cel puțin două persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite în urma unui raid aerian efectuat de Israel la periferia Damascului, afirmă surse citate de agenția de presă siriană SANA.

Între timp, armata israeliană continuă operațiunile în Fâșia Gaza și a anunțat joi eliminarea unui comandant operațional al grupului Hamas, Raad T.

Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la cel puțin 32.552 de morți și 74.980 de răniți în Fâșia Gaza, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat grupului islamist Hamas. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.150 de morți în comunități din sudul Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Vladimir Putin: Rusia NU INTENȚIONEAZĂ să atace țări membre NATO, dar avioanele F-16 vor fi doborâte

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Povestea emoționantă a câțelului care își aștepta stăpânul în ploaie la stația de metrou Unirii
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce s-a întâmplat după ce oamenii de știință au declanșat mini-cutremure în laborator