SUA își prelungesc intervenția în Afganistan. Trump: „Nu vrem să construim o națiune din nou. Vrem să ucidem teroriști”

SUA își prelungesc intervenția în Afganistan. Trump: „Nu vrem să construim o națiune din nou. Vrem să ucidem teroriști
Publicat: 22/08/2017, 09:17

Într-un discurs televizat adresat trupelor americane, acesta a transmis că pune la punct o nouă strategie pentru Afghanistan și pentru Asia de Sud, dar nu a precizat ce număr de militari va trimite, pentru cât timp sau care este obiectivul lor final.

Președintele SUA a avertizat Islamabadul că va avea multe de pierdut dacă nu se adaptează și că va pune presiune pe guvernul afgan pentru ca acesta să acționeze mai bine, atât în termeni civili, cât și în termeni militari.

În ceea ce privește ideile sale pentru Asia de Sud, Trump și-a prezentat viziunea plecând de la combaterea terorismului.

„Nu vrem să construim o națiune din nou. Vrem să ucidem teroriști.Consecințele unei ieșiri rapide din Afganistan sunt atât previzibile, cât și inacceptabile. O retragere grăbită ar crea un vid pe care teroriștii, inclusiv ISIS și al-Qaeda, l-ar umple instantaneu”, a spus el, cu toate că discursul de la Fort Myer a sugerat că sarcinile soldaților și diplomaților americani din regiune vor rămâne neschimbate, concentrate pe atacarea teroriștilor și pe presiunea asupra administrațiilor de la Kabul și Islamabad pentru ca acesta să ajute mai mult.

Trump a adăugat că Pakistanul, unul dintre aliații SUA, găzduiește organizații teroriste și nu contribuie suficient la stabilizarea situației din Afganistan.

„Nu mai putem să fim tăcuți în privința refugiile sigure oferite de Pakistan pentru organizații teroriste. Am plătit Pakistanului miliarde și miliarde de dolari, iar în același timp ei găzduiesc chiar teroriștii cu care ne luptăm … această situație trebuie să se schimbe imediat. Pakistanul are multe de câștigat din parteneriatul privind eforturile noastre în Afganistan și are multe de pierdut continuând să găzduiască teroriști”, a spus Trump.

În discursul, Trump a făcut paradă cu faptul că evită furnizarea de detalii pentru că, spune el, nu vrea să repete greșeala administrației Obama de a le semnala dușmanilor planurile națiunii. În schimb, deciziile cheie vor fi luate de comandanții militari și determinate de „condițiile din teren și nu de programe arbitrare”.

Oricum ar fi, Casa Alba a dat deja Pentagonului autorizația de a trimite în Afganistan încă 4.000 de militari pentru a întări efectivele de 8.400 deja existente, iar vicepreședintele Mike Pence ar fi spus în fața Congresului că vor fi trimiși încă 3.900 de soldați.

Retragerea efectivelor americane din Afganistan a fost o misiune lăsată de fostul președinte SUA, Barack Obama, în seama succesorului său. La începutul acestui an, numărul militarilor americani în Afganistan trebuia să fie de 5.500, la aproape jumătate decât anul precedent, însă operațiunea a fost amânată.

Obama plănuia inițial să retragă toate trupele cu excepția unei prezențe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul lui 2017. Liderii militari au susținut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistență suplimentară și sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Pe 7 octombrie 2016, comandantul forțelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, a recomandat ca președintele Barack Obama să revizuiască planul de retragere a trupelor din țară și să păstreze peste 1.000 de militari în această după 2016, relatează AP în pagina electronică.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Informația momentului pentru cei NĂSCUȚI ÎNAINTE DE 1978! Anunțul a fost făcut chiar acum: Au...
Ce este curățarea suedeză a morții. Cum te poate ajuta metoda să elimini stresul
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...