SUA şi 13 ţări critică raportul OMS cu privire la originea COVID-19

SUA şi 13 ţări critică raportul OMS cu privire la originea COVID-19
SUA şi 13 ţări critică raportul OMS cu privire la originea COVID-19
Publicat: 31/03/2021, 09:30
Actualizat: 31/03/2021, 09:31

COVID-19 provine de la animale, nu dintr-un laborator, potrivit unui raport al OMS. Preşedintele Joe Biden consideră că americanii „merită informaţii mai bune” despre originea virusului şi paşi suplimentari din partea comunităţii globale, a declarat marţi secretarul de presă de la Casa Albă, Jen Psaki

Raportul avansează ideea că că pandemia a început prin transmiterea bolii de la un animal la altul şi apoi la oameni.

Psaki a vorbit la scurt timp după ce SUA şi alte 12 ţări au lansat o declaraţie comună ridicând întrebări cu privire la raportul OMS şi solicitând evaluări independente şi pe deplin transparente, iar Uniunea Europeană a solicitat un acces mai bun pentru cercetători şi investigaţii suplimentare.

Autorităţile din 219 de ţări şi teritorii au raportat aproximativ 127,9 milioane de cazuri Covid-19 şi 2,8 milioane de decese de când China a raportat primele cazuri către OMS, în decembrie 2019. Peste 30 de milioane de americani s-au îmbolnăvit şi peste 550.000 au murit, potrivit Johns Hopkins University.

Raportul OMS de 120 de pagini, publicat marţi, avansează un scenariu în care virusul s-a răspândit printr-o gazdă intermediară, posibil un animal sălbatic capturat şi crescut apoi la o fermă. Ancheta nu a constatat ce alt animal a fost infectat de un liliac – considerat cea mai probabilă sursă a virusului – şi apoi ar fi putut să-l transmită unui om.

Un alt scenariu este transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se ştie că poartă un coronavirus similar, cum ar fi un liliac sau un pangolin.

Un incident de laborator – „o cale extrem de puţin probabilă”

Alte două scenarii au fost considerate improbabile. Raportul spune că răspândirea prin produse alimentare reci este o „cale posibilă”, iar un incident de laborator a fost considerată a fi „o cale extrem de puţin probabilă”.

Nu există dovezi care să susţină teoria laboratorului, iar directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat marţi că echipa OMS a concluzionat că este „ipoteza cel mai puţin probabilă”. Cu toate acestea, el a spus că agenţia va continua să exploreze această posibilitate.

Psaki a declarat marţi că raportul OMS „nu ​​ne conduce la o mai bună înţelegere sau la mai multe cunoştinţe decât am avut acum şase până la nouă luni despre origine. De asemenea, nu ne oferă îndrumări sau paşi cu privire la modul în care ar trebui să împiedicăm acest lucru să se întâmple în viitor”.

Raportul OMS, comentariile lui Psaki şi declaraţiile SUA, ale aliaţilor şi ale UE vin după luni de tensiune, în special între SUA şi China, cu privire la originile coronavirusului. China a minimizat iniţial rapoartele timpurii despre virus, mergând până la cenzurarea oamenilor de ştiinţă care au încercat să avertizeze publicul.

Modul lent de reaacţie al OMS, mai întâi în declararea virusului ca o urgenţă de sănătate publică şi apoi în desemnarea pandemiei i-a determinat pe oficialii administraţiei Trump să ridice întrebări cu privire la credibilitatea şi independenţa acesteia. Parlamentarii americani au cerut o anchetă pentru a verifica dacă China a manipulat răspunsul OMS.

Avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar

Un diplomat european a declarat că prezenţa unei misiuni OMS pe teren şi raportul sunt „doar un prim pas, avem nevoie de studii suplimentare pentru a ajunge la un rezultat clar cu privire la originea virusului şi avem nevoie de mai mult acces la date şi eşantioane”.

„Este esenţial să ne exprimăm preocupările comune cu privire la faptul că studiul efectuat de experţi internaţionali cu privire la originea virusului SARS-CoV-2 a fost întârziat semnificativ şi nu a fost acordat un acces extins la datele şi la eşantioanele originale”, a indicat guvernul american împreună cu celelalte ţări, între care Regatul Unit, Israel, Canada, Japonia, Australia, Danemarca şi Norvegia.

Guvernele din Australia, Canada, Cehia, Danemarca, Estonia, Israel, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Republica Coreea, Slovenia şi Regatul Unit au semnat declaraţia comună cu SUA.

Uniunea Europeană a emis propria declaraţie, exprimând aceleaşi preocupări într-un limbaj uşor mai blând. „Doar printr-o revizuire amănunţită a originilor virusului şi a transmiterii acestuia în populaţia umană, vom putea înţelege şi controla mai bine această pandemie şi vom putea preveni şi ne vom putea pregăti mai bine pentru viitoarele urgenţe de sănătate”, a spus UE, înainte de a solicita în continuare investigaţii şi acces mai bun.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Anunţ IMPORTANT pentru şoferi! Ce trebuie să ştie conducătorii auto când li se suspendă permisul
Evaluare Naţională 2021. Subiectele la Matematică. Ce au avut de rezolvat elevii de clasa a...
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
China a încercat să ascundă analizele de secvențiere ale virusului. Singura certitudine a detectivului care...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
Descoperirea unor schelete DECAPITATE a provocat o controversă uriașă între istorici
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
BOMBĂ! Pericolele pentru tinerii care se vaccinează. Medicii au făcut anunțul îngrijorător
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
PFIZER revoluționează toată lumea medicală! Toți cei vaccinați cu ambele doze trebuie să știe
Tinerii vaccinați cu Pfizer pot face boala! Alertă de ultimă oră. Ce efecte apar
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...