• Publicat:
Internațional

SUA vs. China: Trump amenință statul asiatic cu noi taxe pentru bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari

SUA vs. China: Trump amenință statul asiatic cu noi taxe pentru bunuri în valoare de 300 de miliarde de dolari
Președintele american Donald Trump a amenințat că va aplica taxe vamale suplimentare pentru bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari, dar a apreciat că și statul asiatic, și Mexicul doresc să ajungă la o înțelegere în disputele lor comerciale cu Statele Unite, relatează Reuters.

Tensiunile dintre cele două mari economii ale lumii au crescut dramatic după ce negocierile care au avut ca scop încheierea războiului comercial au eșuat la începutul lunii mai.

În timp ce Trump a declarat joi că discuțiile cu China sunt în plină desfășurare, întâlniri față în față nu au mai avut loc din 10 mai, ziua în care SUA a majorat drastic tarifele pentru o listă de bunuri chineze în valoare de 200 de miliarde de dolari, la 25%.

„Multe lucruri interesante se întâmplă în discuțiile noastre cu China. Vom vedea ce se întâmplă… aș putea să urc taxele pentru alte 300 de miliarde de dolari și o voi face la momentul potrivit”, a declarat Trump reporterilor, fără a specifica care bunuri ar putea fi afectate.

„Dar cred că China dorește să facă o înțelegere și cred că Mexicul dorește să facă o înțelegere”, a spus Trump înainte de a se îmbarca pe Air Force One, în drum spre Franța, pentru comemorarea zilei debarcării în Normandia.

La Beijing, Ministerul Comerțului din China a folosit un ton sfidător. „Dacă Statele Unite vor decide cu intenție să escaladeze tensiunile, vom lupta până la capăt”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Gao Feng.

„China nu vrea să lupte înr-un război comercial, dar, de asemenea, nu se teme de unul. Dacă Statele Unite vor decide să escaladeze tensiunile comerciale, vom adopta contramăsurile necesare și vom proteja cu hotărâre interesele Chinei și ale poporului său”.

Fondul Monetar Internațional a avertizat, miercuri, că amenințările tarifare crescânde au afectat încrederea în afaceri și ar putea încetini creșterea economică globală.

 

Inchide