Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje

Sunt BOLNAV. Un cunoscut ziarist german FALSIFICA interviuri și INVENTA personaje
Publicat: 20/12/2018, 14:59
Actualizat: 26/03/2019, 03:46

Revista germană Der Spiegel a dezvăluit miercuri, în contextul unei încrederi tot mai slabe a publicului larg în mass-media, că unul dintre jurnaliștii săi vedetă, Claas Relotius, recompensat cu numeroase premii, își falsifica de mulți ani articolele, informeazăThe Hollywood Reporter.

Relotius, care, în 2014, a primit titlul de jurnalistul anului din partea CNN, a recunoscut că cel puțin 14 articole scrise de el au avut la bază interviuri care nu s-au întâmplat niciodată. Printre acestea se numără și o convorbire prin telefon cu părinții jucătorului de fotbal american Colin Kaepernick.

Jurnalistul și-a dat demisia, luni, de la Der Spiegel, după ce s-a descoperit că a comis o fraudă jurnalistică „masivă” timp de mai mulți ani, au spus reprezentanții revistei.

Confruntat cu aceste acuzații de un coleg cu care a lucrat la un articol la frontiera dintre Mexic și Statele Unite, publicat în noiembrie, el a recunoscut în cele din urmă că a inventat citate și scene la care nu asistase niciodată. El se servea mai ales de videoclipuri vizionate pe YouTube și Facebook pentru a descrie locurile prezentate în textele sale.

În total, 14 articole ar fi fost trucate. Printre ele, se află și un articol despre un yemenit care a petrecut 14 ani închis la Guantanamo fără motiv, fapt care aproape că l-a înnebunit și l-a făcut să nu mai vrea să părăsească închisoarea americană în momentul eliberării sale.

La începutul anului 2018, jurnalistul german a alcătuit pe cinci pagini portretul, care s-a dovedit pe urmă complet imaginar, al unei femei americane, susținătoare a pedepsei cu moartea, care, potrivit spuselor sale, asista la execuțiile condamnaților la moarte. Legea americană admite prezența cetățenilor la aceste execuții.

Cazul lui Relotius este „o pată neagră în istoria de 70 de ani a Der Spiegel”, au mai spus reprezentanții publicației, care au explicat că au început să aibă bănuieli în ceea ce privește acuratețea materialelor jurnalistice furnizate de acesta în noiembrie. Un coleg care a lucrat cu Relotius la un articol a descoperit că anumite interviuri nu au avut loc.

„Sunt bolnav și am nevoie de ajutor”, a declarat Claas Relotius, citat în articolul revelator din Der Spiegel. El a mărturisit în fața redactorului-șef că a falsificat articole încă de la începuturile carierei sale, când nu găsea unghiul potrivit de abordare sau surse interesante.

Jurnalistul german le-a spus editorilor că a inventat informații pentru a evita un eșec și că este conștient de ceea ce a făcut.
Un celebru reporter Der Spiegel a recunoscut că a inventat declarații

Conducerea revistei a apelat la un comitet de experți interni și externi, iar rezultatele anchetei privind activitatea jurnalistului vor fi publicate.

Uniunea Jurnaliștilor din Germania a calificat cazul drept „cea mai mare fraudă jurnalistică de la publicarea jurnalelor lui Hitler”. Ei au făcut referire la niște presupuse jurnale ale dictatorului publicate de revista germană Stern în 1983, despre care s-a aflat ulterior că sunt false.

Cazuri similare au pătat istoria jurnalismului. Printre cele mai emblematice se află cel al jurnalistului american Jayson Blair, care a scris mai multe articole false la începutul anilor 2000. El a pretins că a intervievat în Texas familia unui soldat american ucis în Irak, iar acel interviu a fost inventat în integralitate.

Fraude similare au fost comise de jurnaliști precum Christopher Newton, de la The Associated Press, și Janet Cooke, al cărei articol fals, publicat în 1980, despre un copil dependent de heroină, a adus publicației The Washington Post un premiu Pulitzer.

Foto: Claas Relotius/ Twitter/ Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom