Suspect arestat în Spania în legătură cu scrisorile-capcană trimise anul trecut ambasadelor. Americanii au dat vina pe spionajul militar al Rusiei

Suspect arestat în Spania în legătură cu scrisorile-capcană trimise anul trecut ambasadelor. Americanii au dat vina pe spionajul militar al Rusiei
Suspect arestat în Spania în legătură cu scrisorile-capcană / Sursa FOTO: Facebook
Publicat: 25/01/2023, 18:17

Ministerul spaniol de Interne a anunțat că un bărbat în vârstă de 74 de ani a fost reținut sub bănuiala că s-ar afla în spatele scrisorilor-capcană trimise anul trecut la ambasadele Ucrainei şi SUA, la biroul premierului spaniol Pedro Sanchez şi unui producător de arme.

Bărbatul, care este cetăţean spaniol, a fost reţinut în oraşul Miranda del Ebro, din nordul țării.

Poliţia i-a percheziţionat locuinţa situată într-un bloc dintr-un cartier muncitoresc.

Pensionar de 74 de ani, nu spion al GRU

Bărbatul a lucrat la primăria din Vitoria, de unde a ieșit la pensie în anul 2013.

Ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, a fost prezent la momentul reținerii bătrânului. În fața presei chemată la Vitoria să imortalizeze momentul, Grande-Marlaska a afirmat că ancheta continuă şi a refuzat să comenteze informaţiile care acuzau Rusia că s-ar afla în spatele acestei povești.

Potrivit comunicatului poliţiei spaniole, „se pare că persoana arestată a fabricat şi trimis singură dispozitivele explozive, dar nu este exclusă participarea ori influenţa altor persoane”.

În data de 30 noiembrie, la deschiderea uneia dintre cele şase scrisori-capcană, adresată ambasadorului Ucrainei în Spania, însărcinatul cu securitatea al reprezentanţei diplomatice a fost rănit uşor la mâna dreaptă. Celelalte scrisori au fost interceptate de serviciile de securitate. Justiţia spaniolă a deschis imediat o anchetă pentru presupuse acte de terorism.

Într-un articol publicat duminică, New York Times a scris, citând responsabili americani, că serviciile de informaţii americane şi europene bănuiesc că în spatele scrisorilor capcană s-ar afla un mic grup paramilitar rus denumit Mişcarea imperială rusă. Acest grup figurează din 2020 pe lista americană a organizaţiilor teroriste, a plusat și CNN.

Jurnaliștii americani au insistat că membrii Mișcării imperiale ruse au acţionat la comanda Serviciului rus de Informaţii Militare, GRU.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase