Sute de oficiali din SUA și Europa au semnat o declarație prin care denunță COMPLICITATEA propriilor guverne la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza

Sute de oficiali din SUA și Europa au semnat o declarație prin care denunță COMPLICITATEA propriilor guverne la ofensiva israeliană în Fâșia Gaza
Publicat: 02/02/2024, 17:12

Peste 800 de oficiali guvernamentali din Statele Unite și din țări europene au semnat o declarație comună prin care avertizează că politicile propriilor guverne față de ofensiva israeliană în Fâșia Gaza ar putea reprezenta ”grave încălcări ale dreptului internațional”.

”Declarația transatlantică”, vizualizată de postul de televiziune britanic BBC, constată că guvernele respective riscă să fie complice la ”una dintre cele mai grave catastrofe umane ale secolului”, iar semnatarii, oficiali guvernamentali, afirmă că expertizele lor au fost ignorate.

Acesta este cel mai nou semnal privind disensiuni semnificative în cadrul guvernelor unora dintre aliații occidentali ai Israelului.

Unul dintre semnatarii Declarației, un oficial guvernamental care are peste 25 de ani de experiență în domeniul securității naționale, a declarat pentru BBC că expertiza a fost ”respinsă permanent”.

”Vocile celor care înțeleg regiunea și dinamica de acolo nu au fost ascultate. Ceea ce diferă în acest caz este că faptul că nu eșuăm în a împiedica acțiuni, ci suntem complici activi. Este ceva fundamental diferit de orice altă situație pe care mi-o amintesc”, a subliniat oficialul american, sub protecția anonimatului.

Declarația este semnată de funcționari guvernamentali din SUA, din cadrul Uniunii Europene și din 11 națiuni europene, printre care se numără Franța, Marea Britanie și Germania.

Potrivit declarației, Israelul ”nu a avut nicio limită” în operațiunile din Fâșia Gaza, ”soldate cu zeci de mii de morți ale civililor care ar fi putut fi evitate”.

”Blocarea deliberată a asistenței umanitare a generat risc de foamete pentru mii de civili, cauzând morți lente. Este plauzibil riscul ca politicile guvernelor noastre să contribuie la grave încălcări ale dreptului internațional, la crime de război și chiar la epurare etnică și genocid”, subliniază Declarația.

Identitățile semnatarilor nu au fost făcute publice, iar BBC nu a avut acces la nume, dar, conform surselor, aproape jumătate sunt oficiali guvernamentali care au experiență de cel puțin zece ani.

Oficialii argumentează că actuala natură a sprijinului militar, politic și diplomatic oferit Israelului ”fără condiții reale și fără posibilitatea tragerii la răspundere” nu doar că periclitează viețile palestinienilor, ci și viețile ostaticilor deținuți de grupul Hamas, precum și securitatea Israelului și stabilitatea regională.

”Operațiunile militare israeliene au sfidat toată expertiza antiteroristă importantă obținută după atacurile din 11 septembrie (din SUA). Operațiunea militară nu a contribuit la obiectivul Israelului de a învinge grupul Hamas, însă a consolidat apelurile lansate de Hamas, Hezbollah și de alți actori negativi”, subliniază Declarația.

Semnatarii Declarației afirmă că au exprimat preocupări profesionale la nivel intern, dar opiniile au fost ”surclasate de considerente politice și ideologice”.

Africa de Sud acuză Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție

Guvernul Africii de Sud a acuzat Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție (CIJ) privind operațiunile din Fâșia Gaza.

”Cred că decizia Curții Internaționale de Justiție este ignorată. Sute de oameni au fost uciși în ultimele patru zile. În mod clar, Israelul este autorizat să facă ce vrea”, a declarat miercuri Naledi Pandor, ministrul de Externe din Africa de Sud, citat de agenția The Associated Press.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis, săptămâna trecută, o decizie preliminară în cazul intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza.

Judecătorii au cerut Israelului ”să implementeze toate măsurile posibile” pentru a evita comiterea de acte de genocid împotriva palestinienilor, în conformitate cu Articolul 2 al Convenției privind combaterea Actelor de Genocid. De asemenea, Curtea Internațională de Justiție cere Israelului să acționeze pentru sancționarea actelor de instigare la comiterea de genocid împotriva palestinienilor și să furnizeze ”asistență umanitară, în mod urgent, pentru atenuarea condițiilor adverse din Fâșia Gaza”.

Instanța internațională cu sediul la Haga a solicitat Israelului să aplice toate măsurile necesare pentru oprirea uciderii, rănirii și înrăutățirii condițiilor umanitare în Fâșia Gaza. Guvernul israelian este obligat să prezinte instanței un raport, în termen de o lună, despre măsurile aplicate. Decizia are valoare juridică obligatorie și nu poate fi contestată prin apel.

Potrivit Ministerului Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului islamist Hamas, bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la 27.131 de morți și 66.287 de răniți.

Armata israeliană a lansat ofensiva în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile comise pe 7 octombrie 2023 de combatanți ai grupurilor militante Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Bugetul Germaniei, adoptat în Bundestag, după săptămâni de dispute /Berlinul trebuie să obțină CREDITE de zeci de miliarde de euro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto