Tăieri de încă 5 miliarde de euro? Noua cifră propusă într-un document oficial de președintele Consiliului European, Herman van Rompuy

Publicat: 20/11/2012, 19:27
Actualizat: 29/07/2014, 20:18

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, explică în invitația trimisă liderilor care vor participa la summitul din această săptămână că a propus tăieri de 80 de miliarde de euro din valoarea totală a bugetului multianual înaintat la începutul verii de Comisia Europeană, în condițiile în care suma pe care a anunțat-o săptămâna trecută era de 75 de miliarde.

„Am propus un cadru financiar multianual (MFF, n.red.) cu o reducere de 80 de miliarde de euro față de propunerea Comisiei Europene”, scrie belgianul în invitația de marți.

Valoarea tăierilor, deci, este cu 5 miliarde de euro mai mare decât cele 75 de miliarde care au aruncat Europa într-un război politic și diplomatic în ultimele săptămâni, marile economii considerându-le prea mici, în timp ce celelalte state membre cer un buget cel puțin cât propunerea CE, dacă nu chiar mai mare.

Scrisoarea de invitație la Consiliul European transmisă cancelariilor europene de președintele Herman van Rompuy, în 20 noiembrie (Notă: în antet este trecută greșit luna octombrie)

Tăierile de 75 de miliarde ale președintelui Consiliului European față de propunerea lui Barroso au provocat reacții foarte dure și la București, cel mai vehement fiind premierul Victor Ponta, care consideră această variantă „inacceptabilă pentru România”.

Mai mult, și președinția cipriotă a Consiliului UE vorbește, într-un comunicat de presă din 20 noiembrie tot despre tăieri „de până la 75 de miliarde”.

Comunicat de presă transmis tot în 20 noiembrie de președinția cipriotă a Consiliului UE

Contactat de gândul pentru a explica discrepanța dintre numere, Jérôme Unterhuber, purtător de cuvânt al lui Herman van Rompuy pe probleme legate de buget și cadru financiar multianual, a explicat că „ambele cifre sunt corecte”. „Este vorba, dacă vrem să fim exacți, de 74,5 miliarde în cadrul MFF și de 6,2 miliarde în afara MFF. În total, deci, 80,7 miliarde”, a declarat reprezentantul președintelui Consiliului European.

Anvelopa din afara MFF la care se referă Unterhuber vizează instrumentele de flexibilitate ale bugetului european, care permit includerea mijloacelor financiare suplimentare în bugetele anuale, peste pragurile stabilite de cadrul financiar multianual. Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, rezerva pentru ajutoare de urgență, Fondul european de ajustare la globalizare sunt instrumente de flexibilitate.

Cu toate acestea, Van Rompuy nu menționează nicăieri că aceste instrumente sunt și ele incluse în tăierile propuse în urmă cu o săptămână.

Dincolo, însă, de cele 75 sau 80 de miliarde de euro ale lui Van Rompuy din acest moment, el va pune, zilele următoare, alte cifre pe masa negocierilor. Andreas Mavroyiannis, ministrul cipriot al Afacerilor Europene, a cărui țară asigură în prezent președinția Consiliului UE, a anunțat că Herman Van Rompuy pregătește o nouă propunere, în speranța că summitul din această săptămână se va finaliza cu adoptarea unui buget pe termen lung, scrie The Financial.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Manifestație la Palatul Cotroceni. Surpriză neplăcută pentru Klaus Iohannis
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă mondială. Noul pericol se răspândește cu o viteză incredibilă. Informațiile sunt înfiorătoare
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....