Taifunul Nanmadol lovește puternic Japonia. Cel puțin doi oameni au murit și peste o sută au fost răniți în urma fenomenelor meteo extreme | FOTO, VIDEO

Publicat: 20/09/2022, 11:21

Cel puțin două persoane au murit în Japonia după ce țara a fost puternic lovită de taifunul Nanmadol, unul dintre cele mai puternice asemenea fenomene care au afectat arhipelagul nipon în ultimii ani.

Mai mult, peste 100 de persoane au fost rănite ca urmare a fenomenelor meteo extreme de weekendul trecut, a anunțat marți un purtător de cuvânt al Guvernului japonez.

Taifunul Nanmadol a atins uscatul duminică, în zona de sud-vest a țării, provocând vânturi violente și ploi torențiale în insula Kyushu, deplasându-se mai apoi spre nord-est, de-a lungul coastelor Mării Japoniei.

Taifunul a mai scăzut de atunci în intensitate, fiind retrogradat marți în categoria cicloanelor extratropicale, notează Agerpres.

Un râu din prefectura Miyazaki din Kyushu s-a revărsat, inundând câmpuri și drumuri.

„Trebuie să rămânem extrem de vigilenți, pot urma ploi abundente, furtuni, valuri mari”, a declarat un oficial al Agenției de Meteorologie din Japonia (JMA) într-o conferință de presă.

Prim-ministrul Fumio Kishida și-a amânat plecarea la New York pentru Adunarea Generală a ONU de săptămâna aceasta pentru a evalua pagubele provocate de cel de-al 14-lea taifun din acest sezon.

„Mi-am amânat plecarea pentru a face un bilanț al pagubelor cauzate de taifun și pentru a lua toate măsurile necesare”, a declarat Kishida reporterilor luni seara, adăugând că va pleca marți spre New York dacă situația o va permite.

Taifunul Nanmadol lovește din plin Japonia. Cel puțin doi oameni au murit și peste o sută au fost răniți în urma fenomenelor meteo extreme | FOTO, VIDEO
Taifunul Nanmadol văzut din spațiu. Sursa foto: Profimedia

Cel mai puternic taifun din ultimii ani din Japonia

Pe insula Kyushu, furtuna a culcat la sol mai mulţi copaci, a spart ferestre, a crescut nivelul râurilor şi a adus cu sine în doar 24 de ore precipitaţii care au fost echivalente cu cantităţile căzute într-o lună întreagă în anumite regiuni ale departamentului Miyazaki, unde au fost confirmate şi două decese.

Purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, Hirozaku Matsuno, a anunţat că alte două persoane au fost găsite „fără semne vitale”, o expresie utilizată în Japonia înainte ca decesele să fie oficial confirmate de către medici, mai informează sursa citată.

Acest bilanţ ar putea să crească în orele următoare, întrucât autorităţile locale verifică dacă alte două decese au fost asociate taifunului. De asemenea, o altă persoană a fost declarată dispărută.

Aproximativ 286.000 de gospodării nu erau alimentate cu energie electrică luni după-amiază, în scădere față de aproximativ 340.000 de gospodării duminică, a informat Ministerul Comerțului de la Tokyo.

Până la 300 mm de precipitații sunt așteptate în regiunea Tokai din centrul Japoniei până marți seara.

Sezonul taifunurilor culminează din august până în septembrie în Japonia, unde este marcat de ploi abundente, capabile să provoace inundaţii bruşte şi alunecări de teren devastatoare.

Un total de aproximativ nouă milioane de persoane au primit ordin să evacueze părți din regiunile Kyushu, Shikoku și Chugoku, în urma unei alerte de nivel patru.