Tandemul Trump-Vance generează PREOCUPĂRI privind angajamentele de securitate ale Statelor Unite în Europa

Tandemul Trump-Vance generează PREOCUPĂRI privind angajamentele de securitate ale Statelor Unite în Europa
Publicat: 17/07/2024, 07:30

Pozițiile politice ale lui Donald Trump și selectarea lui James Vance pentru postul de vicepreședinte al Statelor Unite generează preocupări serioase referitoare la menținerea angajamentelor de securitate ale Washingtonului față de aliații europeni din cadrul NATO, ceea ce riscă să genereze instabilitate suplimentară la nivel strategic.

Fostul președinte Donald Trump, candidat în scrutinul prezidențial din noiembrie, a semnalat constant că aliații europeni trebuie să contribuie mai mult la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice. În contextul invaziei ruse în Ucraina și pe fondul presiunilor exercitate de SUA, inclusiv de Administrația Joe Biden, țările europene au început să majoreze cheltuielile pentru apărare.

Donald Trump, candidatul Partidului Republican, a anunțat deja că intenționează să lanseze negocieri cu Rusia pentru a încheia războiul din Ucraina, o poziție respinsă clar de NATO, de Uniunea Europeană și de Administrația Joe Biden. Poziția lui Trump riscă să afecteze strategic Europa, care, prin susținerea masivă acordată în ultimii ani Ucrainei, a deteriorat grav relațiile cu Moscova. În cazul în care Statele Unite vor reduce angajamentele de securitate în Europa, Moscova ar putea profita de situație cel puțin pentru a intimida țările europene.

Selectarea lui J.D. Vance confirmă temerile națiunilor europene

Donald Trump a anunțat că va candida în tandem cu senatorul James Vance în scrutinul prezidențial din noiembrie. L-a selectat pe Vance din rațiuni de politică internă, pentru convingerea alegătorilor indeciși.

”Am decis că persoana cea mai potrivită pentru asumarea funcției de vicepreședinte al Statelor Unite este senatorul J.D. Vance, din mărețul stat Ohio. J.D. Vance a avut o carieră antreprenorială de succes în tehnologie și finanțe, iar acum, în campanie, ne vom concentra pe oamenii pentru care el a luptat cu multă inteligență, angajații americani și fermierii din Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Ohio, Minnesota și din multe alte locuri. În calitatea de vicepreședinte, J.D. Vance va continua să lupte pentru Constituție, să fie alături de trupe, va depune toate eforturile pentru a ajuta la a Face America din Nou Măreață”, a afirmat Trump.

Însă opțiunea lui Trump indică și direcția sa în materie de politică externă. La fel ca Trump, J.D. Vance se opune continuării în mod necondiționat și pe termen nedeterminat a asistenței militare pentru Ucraina și a semnalat că statele europene trebuie să facă mai mult pentru propria apărare.

”Statele Unite au furnizat prea mult timp o prelată de securitate Europei. La finalul Războiului Rece, națiunile europene au efectuat reduceri semnificative și durabile în bugetele de apărare. (…) Ar trebui să percepem banii pe care Europa nu i-a alocat pentru apărare ca fiind o taxă impusă poporului american pentru a garanta securitatea Europei”, a afirmat senatorul Vance acum câteva luni.

De altfel, Vance a transmis clar că nu vede de ce este necesară asistență din partea SUA pentru Ucraina.

”Europa este formată din națiuni mărețe, cu economii productive. Ar trebui să aibă capacitatea de a gestiona conflictul, dar de-a lungul deceniilor a devenit prea slabă. Americii i s-a cerut să umple acest gol, în detrimentul extrem de costisitor al propriilor cetățeni”, a argumentat Vance.

Vance consideră că Statele Unite trebuie să se concentreze pe contracararea Chinei

În plus, Vance a sugerat că Washingtonul va trebui să reducă angajamentele de securitate în Europa pentru a se concentra pe riscurile generate de China.

”Statele Unite trebuie să se concentreze mai mult pe Asia de Est. Acesta este viitorul politicii externe a SUA în următorii 40 de ani, iar Europa trebuie să se trezească la această realitate”, a afirmat Vance la Conferința de Securitate de la München.

”Selectarea lui Vance este un semnal de îngrijorare pentru Europa”, a reacționat Ricarda Lang, co-președinte al Alianței ’90/Verzi, parte a coaliției guvernamentale din Germania, citată de revista Focus.

Iar eurodeputatul Guy Verhofstadt, fost premier al Belgiei, a afirmat că decizia selectării lui Vance pentru funcția de vicepreședinte al SUA, va fi pe placul Administrației Vladimir Putin.

”Mai multă șampanie la Kremlin. J.D. Vance a fost nominalizat pentru a-l susține pe «Hitlerul Americii»”, a comentat Guy Verhofstadt, referindu-se la o afirmație a senatorului american în care l-a comparat pe Trump cu fostul lider nazist.

”După cum ne arată democrația din America, Europa trebuie să se pregătească pentru revenirea lui Trump în funcția de președinte. Trebuie să ne bazăm doar pe noi înșine în materie de apărare, în materie de afaceri externe și în contextul înăspririi condițiilor economiei mondiale. Avem nevoie de reformarea totală a UE pentru a supraviețui. Liderii UE trebuie să se mobilizeze rapid”, a insistat Guy Verhofstadt.

Este improbabil ca Trump să abandoneze în mod semnificativ angajamentele de securitate în relația cu Europa, mai ales că ar fi necesară și o decizie a Congresului SUA, dar disputele care riscă să apară cu aliații europeni în materie de apărare și la nivel comercial ar genera instabilitate suplimentară în spațiul euro-atlantic și la nivel geostrategic.

Foto: Profimedia

Citește și:

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Roberta Metsola, realeasă președinte al Parlamentului European, a cerut eliminarea DEZECHILIBRELOR instituționale

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Mister total după întoarcerea avionului spațial secret al Chinei pe Pământ. „Este prea avansat pentru...
Alimentul pe care românii ar trebui să îl mănânce zilnic toamna, potrivit dr. nutriționist Mihaela...
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
Motivul bizar pentru care o femeie din Hawaii vrea să se mute în România. Ce...
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda!...
VIDEO Noi imagini șocante din Chișinău: oamenii au fost luați de viituri în plină stradă
Orașul de pe litoralul românesc în care un apartament cu 2 camere costă doar 5.000...
Pași simpli de urmat pentru a afla online ce vechime în muncă ai acumulat pentru...
Inundaţii în Galaţi: bilanţul morţilor a ajuns la 6. Trupul unui bărbat dispărut ieri în...
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța!...
Școli închise în România luni și marți, din cauza inundațiilor. Localitățile în care elevii nu...
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut...
Este legal să depășești coloana de mașini? Cum se face, corect, o depășire?
Doliu în lumea fotbalului din România: A murit Gigi Mulţescu
O peșteră din Franța RĂSTOARNĂ tot ce s-a știut despre oameni
Doliu la Naționala României. A murit un mare campion: Îi vom onora moștenirea
Raport CIA. Care a fost principala vulnerabilitate a regimului Ceaușescu
Mama a doi copii a vândut casa și locuiesc într-un cort. Ce spune despre cheltuielile...
Încă o victimă a Șacalului. Mama fetei a spus adevărul gol-goluț: "A dus-o într-o casă...
VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor,...
Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Iubito, ce mâncăm azi? Bubulina: - Crize de nervi la grătar...
Un mic dejun extrem de popular și considerat sănătos poate crește riscul de diabet