Televiziunea de stat din Iran, piratată! Ali Khamenei, amenințat în direct! | VIDEO

Televiziunea de stat din Iran, piratată! Ali Khamenei, amenințat în direct! | VIDEO
Televiziunea de stat din Iran, piratată! Ali Khamenei, amenințat în direct! | VIDEO / Sursa FOTO: BBC screenshot
Publicat: 09/10/2022, 12:30

Televiziunea de stat din Iran a fost ținta unui atac cibernetic. Sâmbătă, 8 octombrie, liderul suprem Ali Khamenei a devenit o țintă văzută de milioane de telespectatori, incident ce ridică la maximum nivelul de alertă în Teheran.

Pe imaginile video se vede cum jurnalul de știri de la orele 18:00 a fost întrerupt, iar pe ecran, la televiziunea națională, a apărut chipul liderului suprem, Ali Khamenei, având o țintă pusă pe frunte.

Iranul, sub presiunea protestelor de stradă

Potrivit BBC, atacul a fost revendicat de grupul autointitulat „Adalat Ali” („Justiția lui Ali”).

Incidentul de sâmbătă survine unor grave evenimente petrecute în țară. Cel puțin trei persoane au fost împușcate mortal atunci când protestatarii furioși din Iran au intrat în conflict cu forțele de securitate, în cadrul unor noi tulburări legate de moartea tinerei Mahsa Amini. Moartea lui Masha Amini a declanșat un val de proteste în întreaga țară.

La televiziunea națională, sâmbătă, buletinul de știri a fost întrerupt, în jurul orei locale 18:00, iar pe ecran au apărut imagini cu chipul liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. Pe cap, el avea pusă o țintă, iar în jur, fotografii cu Mahsa Amini și ale altor trei femei ucise în timpul protestelor recente. Una dintre lozincile apărute pe ecran a fost „Alăturați-vă nouă și ridicați-vă!”, în timp ce alta era „Sângele tinerilor noștri curge de pe labele voastre”. Întreruperea programului oficial de știri a durat doar câteva secunde înainte ca transmisiunea să fie oprită.

În Iran, proteste împotriva politicii duse de ayatollahul Ali Khamenei sunt extrem de rare. El deține o putere aproape totală în țară, însă moartea tinerei Masha Amini a fost pretextul perfect pentru declanșarea unei disidențe deschise față de regimul de la Teheran.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase