TENSIUNI. Iranul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump și cere ajutorul Interpol

Redactor:
Andrei Vacaru
TENSIUNI. Iranul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump și cere ajutorul Interpol
TENSIUNI. Iranul a emis un mandat de arestare pe numele lui Donald Trump și cere ajutorul Interpol. Sursa foto: Shutterstock

Iranul a emis un mandat internațional de arestare pe numele președintelui Statelor Unite, Donald Trump, și a solicitat sprijin din partea Interpol pentru reținerea liderului de la Casa Albă.

Ali Alqasimehr, un procuror de la Teheran, a anunțat luni că Trump, împreună cu alte 30 de persoane, este acuzat de autoritățile iraniene pentru implicarea în atacul de pe 3 ianuarie care a dus la moartea generalului iraian Qassem Soleimani, informează Al Jazeera.

Procurorul a anunțat și că Trump și celelalte persoane sunt acuzate de „crimă și terorism”, potrivit agenției iraniene ISNA.

Alqasimehr nu a dat informații despre numele celorlalte persoane pentru care a fost emis mandat, dar a precizat că Iranul va continua să facă eforturi pentru arestarea lui Trump chiar și după finalul mandatului de președinte al acestuia.

Oficialii Interpol nu au comentat momentan informația.

Alqasimehr a mai spus că Iranul a solicitat o „notificare roșie” pe numele lui Trump, cel mai ridicat grad de alertă emisă de Interpol.

În urma emiterii unei astfel de notificări, autoritățile din țara unde se află persoana căutată efectuează arestări în numele țării care a solicitat acest lucru. Cu toate acestea, notificările de acest tip nu pot forța o țară să aresteze sau să extrădeze persoanele căutate.

După ce primește o asemenea solicitare, un comitet al Interpol se întrunește pentru a discuta cererea. Organizația nu este obligată să facă publice informațiile despre aceste notificări, însă unele sunt publicate pe site-ul Interpol.

Șanse aproape zero ca Interpol să intervină în acest caz

Probabilitatea ca Interpol să intervină în ceea ce privește solicitarea Iranului este minimă, întrucât regulamentul după care se ghidează agenția interzice ca aceasta să se implice în acțiuni de natură politică.

Generalul iranian Qassem Soleimani, fostul lider al Forțelor Quds din cadrul Gardienilor Revoluției din Iran, a murit în urma unei operațiuni a forțelor americane de securitate în luna ianuarie, în apropierea Aeroportului Internațional din Bagdad, Irak.

Asasinarea generalului iranian a avut loc după mai multe luni de tensiuni în creștere între Washington și Teheran, iar Iranul a răspuns atunci cu un atac cu rachete asupra trupelor americane din Irak.

Inchide