Tensiuni la Londra: Retrogradarea ratingului Marii Britanii, „lovitură umilitoare”

Tensiuni la Londra: Retrogradarea ratingului Marii Britanii, lovitură umilitoare
Publicat: 24/02/2013, 13:46
Actualizat: 26/06/2013, 13:43

Guvenul britanic resimte presiuni politice intense după decizia Moody’s de a retrograda ratingul Marii Britanii pentru prima dată în ultimii 35 de ani, care a determinat deprecierea lirei și a fost imediat calificată de opoziție drept „o lovitură umilitoare” pentru premier și ministrul Finanțelor.

Marea Britanie a pierdut ratingul de top triplu A pentru prima dată din 1978, Moody’s retrogradând guvernul de la Londra la „Aa1” din cauza creșterii economice slabe anticipată de agenție pentru următorii ani și datoriilor în urcare.

Moody’s a precizat, într-un comunicat transmis sâmbătă, că programul de reducere a datoriilor derulat de Marea Britanie se va confrunta cu dificultăți semnificative.

Ministrul Finanțelor, George Osborne, a declarat că decizia „reprezintă un avertisment ferm privind problemele legate de datorii”.

„Această decizie nu ne va slăbi determinarea de a ne realiza planul de revenire economică, ci ne va încuraja. Vom continua să aplicăm planul prin care am redus deja deficitul cu un sfert”, a afirmat Osborne, citat de BBC.

Marea Britanie și-a menținut ratingul „AAA” de la Moody’s și Standard & Poor’s (S&P) în ultimii 35 de ani.

Retrogradarea crește presiunea politică asupra guvernului, opoziția – Partidul Laburist – cerându-i deja lui Osborne să reducă măsurile de austeritate pentru a încuraja revenirea economiei, potrivit Bloomberg.

Unul dintre liderii Partidului Laburist, Ed Balls, a descris decizia Moody’s drept „o lovitură umilitoare pentru un premier și un ministru de finanțe care au declarat că menținerea ratingului AAA reprezintă un test pentru credibilitatea lor economică și politică”, potrivit BBC.

Lira sterlină a scăzut în ultimele 30 de minute ale ședinței de tranzacționare de vineri de la New York, încheind săptămâna în scădere cu 0,6%, la 1,5163 dolari. Lira s-a depreciat cu 5,6% în acest an, evoluție „întrecută” doar de cea a yenului japonez în rândul valutelor economiilor dezvoltate.

Economiștii nu anticipează însă presiuni semnificative pe piețe săptămâna viitoare.

„Nu ne așteptăm la un impact semnificativ pe piețe în urma retrogradării, deoarece era așteptată. În final, Marea Britanie trebuie să găsească undeva niște creștere economică, pentru a suplimenta veniturile din taxe”, comentează David Tinsley, economist la BNP Paribas, Londra, citat de Bloomberg.

Moody’s a motivat decizia invocând „dificultățile presupuse de perspectivele slabe de creștere pe termen mediu față de programul de consolidare fiscală al guvernului, care se va extinde și în perioada următoarei legislaturi”.

Agenția a adăugat că guvernul britanic va continua să acumuleze datorii până în 2016.

„Principalul factor care determină decizia Moody’s de a reduce ratingul obligațiunilor guvernamentale ale Regatului Unit la AA1 este faptul tot mai evident că, în pofida avantajelor economice structurale considerabile, creșterea economică a Marii Britanii va rămâne lentă pentru umrătorii câțiva ani, din cauza creșterii slabe la nivel global și efectului ei negativ asupra economiei birtanice”, notează Moody’s.

Perspectiva ratingului Marii Britanii este „stabilă”.

La finele anului trecut, datoria suverană netă a Marii Britanii reprezenta 68% din Produsul Intern Brut.

Cele trei mari agenții de rating, Moody’s, S&P și Fitch, au atribuit anul trecut ratingului Marii Britanii perspectivă negativă.

Dintre marile economii ale lumii, numai Germania și Canada își mai păstrează ratingul „AAA”. S&P a coborât în vara anului trecut ratingul Statelor Unite la „AA+”, iar Moody’s a retrogradat Franța la „Aa1” în noiembrie.

Marea Britanie a trecut prin două runde de recesiune în ultimii patru ani și, după ce a crescut în trimestrul al treilea al anului trecut datorită efectului Jocurilor Olimpice de la Londra, a revenit pe minus în ultimele trei luni ale anului, cu un declin de 0,3% al PIB.

Banca Angliei a injectat 375 miliarde lire sterline (430 miliarde euro) în sistemul financiar de la criza din 2008 până în prezent, bani a căror principală destinație a fost răscumpărarea obligațiunilor guvernamentale britanice.

Credibilitatea agențiilor de rating s-a clătinat în ultimii ani, acesta fiind considerate parțial responsabile de criza financiară mondială din 2008-2009. Guvernul Statelor Unite a acționat S&P în justiție pentru atribuirea ratingului de top în 2007 unor active legate de piața creditelor ipotecare, a căror valoare s-a prăbușit rapid, declanșând căderea pieței subprime din SUA.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
O nouă specie de dinozauri este printre cele mai mici descoperite vreodată