TENSIUNI. Rusia girează ambițiosul program nuclear iranian! Lavrov amenință Occidentul

TENSIUNI. Rusia girează ambițiosul program nuclear iranian! Lavrov amenință Occidentul
TENSIUNI. Rusia girează ambițiosul program nuclear iranian! Lavrov amenință Occidentul / Sursa FOTO: http://static.kremlin.ru
Publicat: 16/06/2020, 16:37

Federația Rusă girează ambițiosul program nuclear iranian, căruia îi garantează securitatea, dă asigurări Serghei Lavrov, ministrul rus de Exerterne. Mai mult, șeful diplomației de la Moscova i-a promis omologului său, Javad Zarif, că va pune exercita presiuni pentru ca Occidentul să renunțe la retorica anti-iraniană.

Marți, 16 iunie, Lavrov l-a primit la Moscova pe Zarif, iar la finalul întrevederii a declarat că Rusia va continua să combată comportamentele „anti-iraniene” ale puterilor din Vest, asta într-o perioadă în care relaţiile dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Teheran s-au deteriorat considerabil.

Întâlnire Serghei Lavrov – Javad Zarif, la Moscova

„Există în prezent anumite evoluţii la Viena (sediul AIEA) şi idei pe care prietenii noştri occidentali le lasă să ajungă la New York”, unde își are sediul Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ministrul rus de Externe.

Serghei Lavrov a continuat: „Situaţia este îngrijorătoare (…) Ne opunem cu mare fermitate oricărei încercări de a utiliza această situaţie pentru a manipula Consiliul de Securitate şi a promova un program anti-iranian”.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică anchetează Iranul

În prezent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică analizează rapoarte în care se constată refuzul Iranului de a da explicaţii cu privire la unele dintre activităţile sale nucleare non-declarate la începutul anilor 2000.

Organizația Națiunilor Unite este interesată în mod special de trei situri din Iran considerate suspecte. Încă din luna ianuarie a cerut acces la două dintre ele, dar până acum nu a avut succes în demersul său, scrie The Moscow Times.

Tensiunile dintre Teheran și AIEA alimentează îngrijorările cu privire la viitorul acordului nuclear din 2015 semnat cu Iranul, deja pe cale să se dezintegreze, după retragerea SUA din el. La rândul său, Zarif a afirmat că „evoluţii periculoase” înconjurau acest acord nuclear.

La sfârşitul lui mai, SUA au pus capăt derogărilor ce autorizau proiectele nucleare civile iraniene, ultim vestigiu al acordului. Iranul, asfixiat de sancţiuni, a ripostat renunţând din mai 2019 la mai multe dintre angajamentele sale.